Finanskoncernen der punkterede

Lasse Lindblad og Peter Forchhammers drøm var der ikke noget i vejen med. Capinordic skulle blive Nordens største finanskoncern. I denne uge blev Lindblad fyret, og koncernen skal i den kommende uge opfylde krav fra Finanstilsynet.

Lasse Lindblad måtte den 19. januar forlade sin post som topchef i finanskoncernen Capinordic efter næsten fem år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag den 19. januar 2010 forlod Lasse Lindblad for sidste gang Capinordics stilfulde domicil i den gamle Tuborg-bygning på Strandvejen i Hellerup. På vej ud mødte han Henrik Vad, som han kendte som direktør i Saxo Bank et stenkast væk i 2900s nye boom town. Henrik Vad var på vej op for at sætte sig i hans stol. Få minutter før havde bestyrelsen bedt Lindblad om at forlade det job som topchef for finanskoncernen, som han havde beklædt i næsten fem år.

Hvad der foregik i Lasse Lindblads hoved – om han indså, at Henrik Vad var hans afløser, om han var bitter over at måtte forlade sit livsværk – ved vi ikke. Siden Lindblad fik silkesnoren, har han været tavs.

Episode 1


En junidag i 2005 sad finansmanden Aldo Petersen, multiiværksætteren Peter Forchhammer, Ole Abildgaard, som er blevet kaldt Københavns sidste guldflipper, og deres børsmægler Mark Szigethy på Café Victor i det indre København. Mens de drak hvidvin og spiste sol-over-Gudhjem lyttede de til bankmanden Lasse Lindblad, som ivrigt fortalte om sin og Forchhammers vision: En ny finanskoncern, der skulle vokse sig større end Danske Bank.

Forchhammer og Lindblad havde få måneder før erhvervet en aktiepost i Capinordic, som havde en omtumlet fortid som bla. ejendomsselskab og kapitalforvalter. Nu ville Lindblad opbygge en finanskoncern baseret på bankdrift, corporate finance og wealth management. Han havde foreløbig brug for femten mio. kr. til at realisere drømmen.

Femten mio. kr. var mange penge for gruppen på det tidspunkt. De var velhavende, ja, men ikke styrtende rige, som de blev i løbet af de kommende år. Heldigvis var Aldo Petersen på vej til Frankrig for at besøge sin barndomsven, IT-milliardæren Erik Damgaard, og på stranden nedenfor Damgaards hus i Théoule-sur-Mer tændte han på ideen.

Den første kapitalindsprøjtning til Capinordic var sikret.

Episode 2


I slutningen af april 2006 var fire mænd på vej op ad den snoede trappe til det gamle tårnværelse øverst i Tuborg-bygningen i Hellerup, hvor Capinordic holdt til. Capinordics to storaktionærer, Peter Forchhammer og Lasse Lindblad, satte sig på den ene side af det lave bord, mens de to statsautoriserede revisorer, Steen Bryde og Søren Jonassen fra Horwath Revisorerne, slog sig ned på den anden.

Forchhammer havde erfaret, at Horwath overvejede at købe fondsmæglerselskabet Gudme Raaschou, så Steen Bryde kunne få lov at beskæftige sig med investering og finans frem for revisionsarbejde, som var begyndt at kede ham. Bryde var allerede aktiv med en stor ejendoms- og håndværkerkoncern, hvilket gav løftede øjenbryn i revisionskredse af etiske årsager. Bryde havde et kæmpe netværk blandt formuende kunder, og det ville Capinordic-folkene gerne have fat i.

»Hvorfor betale en halv milliard for Gudme, når du kan blive en del af Capinordic for en tiendedel af den pris?« lagde Forchhammer ud.

Til det kunne Steen Bryde ikke sige andet end, ja hvorfor egentlig …

Kort efter var han Lasse Lindblads meddirektør og storaktionær i den nye finanskoncern.

Episode 3


En uge efter handlen mellem Capinordic og Steen Bryde svingede to biler ind på P-pladsen foran ejendomsmilliardæren Ole Vagners pragtvilla i Vedbæk. Vagner havde længe været en særdeles tilfreds kunde hos Steen Bryde og lige præcis den type rigmand, som Lasse Lindblad ønskede sig i Capinordics aktionærkreds.

Steen Brydes indtræden i Capinordic havde fået aktiekursen til at eksplodere, og koncernen havde således masser af penge i form af aktier til at betale med. Ole Vagner havde ligesom andre velhavere drømt om sin egen bank og til det formål ladet sit ejendomsselskab, Keops, købe fondsmæglerselskabet Proviso. Han indså hurtigt ideen i at realisere drømmen via Capinordic, og allerede et par dage efter var deal’en på plads:

Vagner solgte det tolv mand store Proviso til Capinordic for 330 mio. kr.

Voila!

Slutspil?


I den forløbne uge gav Finanstilsynet Capinordics nye ledelse tre dage til at opgøre og opfylde det samlede solvensbehov i Capinordic Bank efter nye tab på udlån og usikkerhed om anlagte eller varslede retssager fra kuratorerne i milliardærklubbens konkursboer.

Torsdag lykkedes det finanskoncernens nye adm. direktør Henrik Vad at få forlænget fristen til den kommende uge.