Finansiel ustabilitet skaber appetit på kolde kontanter

Produktionen af pengesedler og mønter stortrives, når der er usikkerhed på finansmarkederne, fordi folk føler sig mere trygge ved at handle med papirpenge og mønter end kreditkort. Det mærker man blandt andet hos den tyske pengeseddelsproducenten Giesecke & Devrient.

Foto: Jose Giribas. Kontanter stortrives i krisetider, da forbugerne anser disse som mere pålidelige.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Financial Times.

På det seneste har uroen i Grækenland ført til en markant stigning i efterspørgslen på kontanter. I maj nåede mængden af sedler i cirkulation op på 45,2 mia. euro, godt 4000 euro pr. græker. Niveauet er det højeste siden 2012, hvor frygten for Grexit førte til et stormløb på landets banker. Ved den lejlighed måtte ECB, meget symptomatisk, flyve yderligere forsyninger af kontanter til Athen.

Da den finansielle krise for alvor blomstrede op med Lehman Brothers' kollaps i 2008, udløste det også en stigning i efterspørgslen på sedler - dengang var det særligt sedler med en værdi af 200 og 500 euro, hvilket signalerer, at efterspørgslen i særdeleshed skyldtes nervøse opsparere.

- Kontanter er 100 procent pålidelige i krisetider. Det er i panikperioder, at det finansielle system skal bevise sig selv. I en krisesituation stiger efterspørgslen på kontanter markant. Grunden er, at folk stoler på reel valuta, siger Ralf Wintergerst, bestyrelsesmedlem hos pengeseddelsproducenten Giesecke & Devrient, der leverer sedler til omtrent 100 forskellige valutazoner. Her forventer man en årlig vækst i produktionen på 5 pct. inden for en overskuelig fremtid.

På verdensplan er kontanter fortsat det foretrukne betalingsmiddel, og omtrent 80 pct. af alle betalinger foregår i kontanter.