Finansiel Stabilitet indleder advokatundersøgelse af Gudme Raaschou Bank

Bestyrelsen i Pantebrevsselskabet af 2. juni 2009, der er et datterselskabet af Finansiel Stabilitet, har besluttet at iværksætte en uvildig advokatundersøgelse af Gudme Raaschou Banks kollaps.

Foto: jan j¿rgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gudme Raaschou Bank måtte i april 2009 opgive sin selvstændighed og lade sig overtage af det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet. Overtagelsen skete, efter at banken havde tabt egenkapitalen og den efterstillede lånekapital. Hermed opfyldte banken ikke lovgivningens krav til at drive pengeinstitut.

Advokatundersøgelsen skal danne grundlag for bestyrelsens vurdering af, om der er grund til at gøre bankens tidligere bestyrelse og direktion, revisorer eller andre personer retligt ansvarlige for kollapset.

Advokat Mogens Skipper Pedersen og advokat Henrik Stenbjerre skal stå for undersøgelsen, som de forventer vil være tafsluttet ved udgangen af oktober i år.

Beslutningen om at indlede en advokatundersøgelse skal ses i lyset af de betydelige tab, som er konstateret, skriver Finansiel Stabilitet i en meddelelse.

I forbindelse med overdragelsen af Gudme Raaschou Banks aktiver og forpligtelser til Pantebrevsselskabet af 2. juni 2009 blev der konstateret et yderligere nedskrivningsbehov på 1,4 mia. kr. ud over de store nedskrivninger fra årsregnskabet for 2009, som medførte tabet af bankens egenkapital og efterstillede lånekapital.

”Det er vigtigt at få belyst, hvad der har ført til de betydelige tab i banken – tab som både omfatter tabet af bankens egenkapital og efterstillede lånekapital – såvel som de tab, som dækkes af Det Private Beredskab. Samtidig har vi en forpligtigelse til at få belyst, om nogen har handlet på en måde, som er ansvarspådragende”, siger bestyrelsesformand for Pantebrevsselskabet af 2. juni 2009, Claus Gregersen, i en pressemeddelelse.