Finansiel Stabilitet får nej til »fisketur«

Højesteret har nægtet at give Finansiel Stabilitet lov til at tømme skabe og skuffer hos revisionsgiganten EY (Ernst & Young) i jagten på beviser mod revisorerne i retsopgøret efter Roskilde Banks krak.

Finansiel Stabilitet får ikke lov til at tømme skabe og skuffer hos revisionsgiganten EY i jagten på materiale, der kan bevise, at revisorerne ikke har udført deres arbejde for Roskilde Bank tilfredsstillende. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet led i juni i år et ubehageligt nederlag i Højesteret i oprydningsselskabets intensive jagt på beviser mod Roskilde Banks revisorer. Finansiel Stabilitet har bedt om at få udleveret alle revisionsgiganten EYs (Ernst & Young) arbejdspapirer vedrørende den krakkede bank. Men Højesteret sagde nej til Finansiel Stabilitets »fisketur«.

Højesterets kendelse vækker glæde hos EY:

»Vi er glade for den klare kendelse. Vi får stadfæstet, at revisor ikke skal udlevere sine interne arbejdspapirer, når dette ikke har et specifikt formål, men blot er til en under­søgelsesmæssigt præget gennemgang. Det er et knæsat princip,« siger juridisk chef i EY, Niels Skat Rørdam.

Revisionsgiganten E&Y samt firmaets to tidligere Roskilde Bank-revisorer, statsautoriseret revisor Tommy Nørskov Rasmussen og statsautoriseret revisor Palle Valentin Kubachs arbejdspapirer fylder 50 ringbind, som Finansiel Stabilitet altså gerne vil have fingre i i håb om at finde materiale, der kan bevise, at revisorerne ikke har udført deres arbejde ordentligt.

Finansiel Stabilitet holder E&Y-revisorerne medansvarlige for, at Roskilde Bank blev drevet uforsvarligt med ensidigt fokus på vækst i udlån til ejendomssektoren uden hensyn til risikoen for tab. Derfor afkræver statens oprydningsselskab de to revisorer samt otte tidligere medlemmer af ledelsen og revisionsgiganten EY en milliard kroner i erstatning ved en retssag, som efter planen begynder i oktober ved Østre Landsret.

Med en såkaldt editionsbegæring i hånden har Finansiel Stabilitet blandt andet forlangt alle revisionsprotokollater og arbejdspapirer vedrørende Roskilde Banks betydelige engagementer, interne revision, ledelsesberetning og opgørelse af solvens­behov udleveret.

Vurderinger fra sagkyndige

Finansiel Stabilitet mener, at EY-revisorernes arbejdspapirer kan have afgørende betydning for at vurdere, om forretningsgange og kontrolprocedurer i banken rent faktisk blev efterlevet, og landsretten imødekom da også Finansiel Stabilitets editionsbegæring på en række områder i december 2014.

Men E&Y kærede sagen til Højesteret. Revisionsfirmaet argumenterede, at Finansiel Stabilitet ville på »fisketur« i revisorernes papirer: »Begæringen må anses for begrundet i et ønske om en undersøgelsesmæssigt præget gennemgang uden åbenbar relevans for sagens oplysning, også kaldet en »fisketur«,« lød det fra E&Y under retssagen.

Finansiel Stabilitet har siden Roskilde Banks krak indhentet vurderinger fra en række sagkyndige. Skønsmænd (statsautoriserede revisorer) har ad flere omgange gransket såvel intern som ekstern revision i Roskilde Bank, og de statsautoriserede revisorers brancheforening FSR har via sit Responsumudvalg besvaret en stribe spørgsmål.

Som Berlingske fortalte fredag, har hverken skønserklæringer eller responsa leveret nogen rygende pistol, som Finansiel Stabilitet kan bruge som skyts i erstatnignssagen mod revisorerne. Professor i revision, Claus Holm, vurderede i går over for Berlingske, at skønsmændenes konklusioner støtter, at Roskilde Banks eksterne revisorer har gjort deres arbejde på betryggende vis.

Flere spørgsmål til FSRs udvalg

Men både skønsmænd og FSR gør dog opmærksom på, at de mangler en del materiale for at kunne vurdere EY-revisorernes arbejde fuldt ud. Skønsmændene skriver eksempelvis:

»Skønsmændene har ikke fået fremlagt intern revisions konklusions­notater og underliggende arbejdspapirer vedrørende væsentlige og risikobehæftede områder eller ekstern revisions egen konklusionsdokumentation i form af en gennemgang af intern revisions konklusionsnotater på det udførte arbejde på væsentlige revi­sionsområder, men anser nævnte notater med videre, som nødvendige for at konkludere som sket af ekstern revision.«

Trods nederlaget i Højesteret har Finansiel Stabilitet stadig en chance for at finde belastende materiale om revisorerne. Oprydningsselskabet stillede en række nye spørgsmål til FSR Responsumudvalg i maj. Problemet er bare, at FSR først kan have sit svar klar hen mod jul – længe efter at erstatningssagen efter planen går i gang i oktober i Østre Landsret.

Østre Landsret har givet grønt lys til, at svarene fra FSR kan inddrages i retssagen, når de er klar. Men det er EY utilfreds med, og revisionsgiganten har søgt Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at kære landsrettens beslutning til Højesteret.

TV: Syv år efter krak: Nu starter opgør om Roskilde Bank: