Finansiel Stabilitet er klar til nye statsgarantier

Banker i finansieringsproblemer har hjælp at hente hos statens skraldespandsselskab.

Henrik Bjerre-Nielsen, Finansiel Stabilitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den individuelle statsgaranti lukkede sidste sommer, men Finansiel Stabilitet er parat til at forlænge eller genåbne den for at hjælpe banker i finansieringsproblemer. Sådan lyder meldingen fra adm. direktør Henrik Bjerre-Nielsen ifølge Finanswatch.Statsgarantien skal give en håndsrækning til de danske banker, der har svært ved at hente finansiering på de internationale finansmarkeder.

"Statsgarantien dækker en ret stor del af mange bankers balance, og det giver selvfølgelig nogle udfordringer i forhold til refinansiering de kommende år,” siger adm. direktør i Finansiel Stabilitet Henrik Bjerre-Nielsen til Finanswatch.

Han understreger dog, at økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal vurdere sagen."Det er op til ministeren at vurdere behovet for det. Lovgrundlaget gav jo mulighed for at den kunne forlænges af ministeren, men det blev den så ikke. Om man så kan vende tilbage til den beslutning, det ved jeg ikke. Men i sidste ende ligger beslutningen hos EU, der jo skal godkende sådan noget," siger Henrik Bjerre-Nielsen. En række danske banker skal inden for de næste to år finansiere deres eksisterende individuelle statsgarantier samtidig med, at sektoren er udsat for international bevågenhed efter Amagerbankens kollaps i begyndelsen af februar. Fem danske banker blev på den baggrund nedgraderet af kreditvurderingsinstituttet Moody's, der i disse uger er i gang med en ny rundtur til bankerne. Resultatet af denne kan blive endnu en nedgradering after at de fulde konsekvenser af Bankpakke 3 står klart for den internationale finansbranche.