Finansiel Stabilitet er blevet fem mia. kr. mindre

Statens skraldepandsselskab for nødlidende banker Finansiel Stabilitet forsætter afviklingen af aktiver og har i år barberet fem milliarder kr. mere af balancen, så den nu er nede på 24 milliarder.

Amagerbanken er et af de pengeinstitutter, som blev overtaget af Finansiel Stabilitet Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansiel Stabilitet, der overtog de nødlidende banker, da finanskrisen satte ind i 2008, fik et overskud på 139 mio. kr. i 3. kvartal 2014. I årets første tre kvartaler har statens »skraldespandsselskab« dermed haft et overskud på 522 mio. kr.

Ifølge selskabes kvartalsmeddelelse skyldes det primært, at afviklingen af bankengagementer er gået bedre end forventet.

Men Finansiel Stabilitet har også kunnet tilbageføre hensættelser til retssager. Og der er  ekstraordinært foretaget en indtægtsførelse af en allerede afholdt lønsumsafgift, som ikke skulle have været betalt. En afgørelsen fra SKAT fastslår nemlig, at banker som er overtaget af Finansiel Stabilitet ikke har været lønsumsafgiftspligtig.

Der er afviklet udlån for i år for ca. 3,5 milliarder kr. korrigeret for af- og nedskrivninger. Dertil kommer frasalg af finansielle aktiver og ejendomme for 0,4 milliarder kr., og efter kvartalets afslutning er der indgået aftale om yderligere ejendomssalg for omkring 0,5 milliarder

Finansiel Stabilitet har nedbragt den samlede koncernbalance med 5 milliarder kr. til 24 milliarder kr. i årets første tre kvartaler.

Gruppen af banker, som Finansiel Stabilitet har overtaget, tæller blandt andre Amagerbanken, ebh Bank, Fionia Bank, Capinordic, Max Bank og Sparekassen Østjylland