Finansiel Stabilitet både tabte og vandt på Maconomy-aktier

Det statslige oprydningsselskab blev ligesom Jyske Bank snydt i en handel med Amagerbanken i 2010, hvor Maconomy-aktier skiftede hænder, kort før IT-virksomheden blev købt op, og aktiekursen eksploderede.

Foto: Liselotte Sabroe

Det er ikke kun Jyske Bank, der er blevet snydt i en handel med Maconomy-aktier med Amagerbanken. Også statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet tabte penge på at overdrage en portion Maconomy-aktier til Amagerbanken i 2010, kort før aktiekursen eksploderede.

Bagmandspolitiet oplyste i går, at politiet har rejst tiltale mod en tidligere leder i Amagerbanken samt to andre personer for groft bedrageri. De tre tiltalte har ifølge politiet udnyttet intern viden om den amerikanske virksomhed Delteks køb af Maconomy i maj 2010.

Jyske Bank er ifølge netmediet Finans.dk taber i spillet om Maconomy-aktierne i forbindelse med en kreditaftale med Amagerbanken. Amagerbanken havde hjulpet en stor kunde med en gældssanering med Jyske Bank, og Jyske Bank accepterede i den forbindelse et tab på den pågældende kundes engagement. I transaktionen indgik en portion Maconomy-aktier, som formentlig lå til sikkerhed for kundens låneengagement i Jyske Bank.

Umiddelbart efter transaktionen mellem Amagerbanken og Jyske Bank steg aktierne voldsomt i værdi. Det skyldtes, at den amerikanske virksomhed Deltek købte Maconomy i maj 2010. Resultatet var, at Jyske Bank tabte på engagementet, mens Amagerbanken eller Amagerbankens kunde fik en tilsvarende gevinst.

Men også Finansiel Stabilitet tabte penge på at overdrage Maconomy-aktierne til Amagerbanken eller bankens storkunde. I foråret 2010 lå det statslige oprydningsselskab nemlig inde med en portion Maconomy-aktier efter Capinordic Banks konkurs i februar samme år. Aktierne var lagt til sikkerhed for et lån af en af Capinordic Banks tidligere kunder.

Erstatningskrav på 400 mio. kroner

Oplysningerne kom frem under Finansiel Stabilitets erstatningssag mod den tidligere ledelse af rigmandsbanken i Østre Landsret før sommerferien. Finansiel Stabilitet afkræver tre tidligere medlemmer af ledelsen i Capinordic Bank en erstatning på 400 mio. kroner for at have kørt banken i sænk.

Morten Samuelsson, som er advokat for to af rigmandsbankens tidligere bestyrelsesmedlemmer, Lasse Lindblad og Claus Ørskov, gennemgik under retssagen Finansiel Stabilitets tab på Maconomy-handlen med Amagerbanken.

Ifølge advokaten drejede det sig om 243.000 stk. Maconomy-aktier, som Finansiel Stabilitet overdrog for 2,8 mio. kr. 12. april 2010 til enten Amagerbanken eller bankens kunde. I maj blev Maconomy solgt til amerikanske Deltek, og kursen blev på kort tid næsten fordoblet. Det medførte, at de 243.000 aktiers værdi steg fra 2,8 mio. kroner til 4,9 mio. kroner. Ifølge Morten Samuelsson tabte Finansiel Stabilitet således godt to mio. kroner på transaktionen.

Dårlige engagementer

Capinordic Banks engagement med den pågældende kunde er et ud af en stribe låneengagementer, som Finansiel Stabilitet anser for at være af ringe bonitet, og som udgør grundlaget for oprydningsselskabets erstatningskrav mod den tidligere ledelse af rigmandsbanken på 400 mio. kroner. Dommen i erstatningssagen mod de tidligere Capinordic-folk falder efter planen til oktober.

Finansiel Stabilitet har dog ifølge Morten Samuelsson tjent ind på gyngerne, hvad oprydningsselskabet har sat til på karrusellerne. Amagerbanken gik som bekendt konkurs i 2011, og bankens aktiver blev overtaget af Finansiel Stabilitet.

»Amagerbankens fortjeneste er således tilfaldet Finansiel Stabilitet,« noterede Morten Samuelsson under erstatningssagen.

De tre tiltalte i straffesagen om insiderhandel i Maconomy-aktier er alle beskyttede af navneforbud.

TV: Ledelse i Amagerbanken undgår tiltale