Finansiel Stabilitet arbejder på salg af Eik Banki

Afvikling. Via Finansiel Stabilitet ejer den danske stat 30 procent af færøske Eik Banki, men Finansiel Stabilitet vil gerne sælge den del så hurtigt som muligt, da det statslige selskab i dag får nye opgaver. Uenighed om vilkår trækker processen ud.

Adm. direktør Henrik Bjerre-Nielsen fra Finansiel Stabilitet vil gerne fokusere på institutionens nye rolle og dermed få afviklet Eik Banki. Foto: Liselotte Sabroe
Læs mere
Fold sammen

Det statslige selskab Finansiel Stabilitet er ved at have afsluttet sin opgave som oprydder under og efter finanskrisen, hvor selskabet skulle overtage og afvikle aktiviteter fra nødlidende banker.

Blandt de få ting, som Finansiel Stabilitet har tilbage, er et delvis ejerskab af den færøske bank Eik Banki, men det vil det statslige selskab gerne ud af snarest, fortæller Henrik Bjerre-Nielsen, administrerende direktør i Finansiel Stabilitet.

»Alt, hvad vi har, er jo i princippet til salg, så hvis der kommer nogen, der er interesseret i at købe den, er vi selvfølgelig lydhøre over for det,« siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Forhistorien til Finansiel Stabilitets ejerskab er, at den færøske Eik Banki i årene 2004-2008 voksede kraftigt og fordoblede sine udlån, mens datterselskabet Eik Bank Danmark øgede sine udlån med hele 600 procent. Det gik galt i 2010. Banken, der havde opgjort sit solvensbehov til 997 millioner kroner, havde efter Finanstilsynets opfattelse undervurderet behovet med næsten 1,3 milliarder kroner.

De penge kunne banken ikke skaffe, så Finansiel Stabilitet overtog både Eik Banki og Eik Bank Danmark. Dele af Eik Bank Danmark blev solgt til Spar Lolland, der efter sin konkurs havnede hos Jyske Bank.

Eik Banki – som Finansiel Stabilitet måtte indskyde to milliarder kroner i for at holde banken i live – havde Finansiel Stabilitet sværere ved at komme af med.

I 2011 købte den færøske forsikringskoncern TF Holding dog 70 procent af aktierne for i første omgang 450 millioner kroner, og i 2013 udbetalte Eik Banki et præferenceudbytte på 122 millioner kroner til Finansiel Stabilitet, hvilket bragte købssummen op på 572 millioner kroner.

Med forudsætningen om, at de resterende 30 procent kan indbringe 250-300 millioner kroner, står Finansiel Stabilitet til et tab på mindst 1,1 milliarder kroner på Eik Banki. Tillægger man tabet på Eik Bank Danmark, løber det for Finansiel Stabilitet formentlig op i et samlet tab på omkring 3,5 milliarder kroner.

Inden der kan trækkes to streger under det samlede tab, skal Finansiel Stabilitet af med de sidste 30 procent af Eik Banki, og det kan sagtens blive TF Holding, der køber aktierne, siger Henrik Bjerre-Nielsen.

»Der er ikke noget, der forhindrer, at de køber de sidste 30 procent, hvis de kommer med den bedste pris,« siger han.

TF sidder i dag tungt på Eik Banki med sin majoritetsbestemmelse på 70 procent og reelt fire af de seks bestyrelsesposter (foruden tre medarbejdervalgte), og dertil kommer, at Eik Bankis administrerende direktør, Súni Schwartz Jacobsen, også er administrerende direktør i TF. Hos TF Holding bekræfter formand Gunnar í Liða, at selskabet er interesseret i de resterende 30 procent.

»Ja, det er vi interesserede i at købe,« siger han og tilføjer:

»Vi har jo et godt forhold til Finansiel Stabilitet, og vi har også sagt, at vi trives godt med den nuværende fordeling, så det er ikke et must for os at købe de 30 procent, men kan vi blive enige, vil vi da gerne,« siger han.

Foreløbig har TF og Finansiel Stabilitet, der også bokser om størrelsen på udbytte­betalingerne, dog ikke kunnet blive enige om vilkårene for en handel af aktieposten på 30 procent.

Muligt salg til tredjepart

Det åbner muligheden for, at en tredjepart køber Finansiel Stabilitets andel. I så fald vil TF sikre sig, at den nye aktionær arbejder i samme retning.

»Nu ved jeg ikke, hvem den tredjepart skulle være, men selvfølgelig ville vi have interesse i, at det var én, som havde de samme holdninger til banken, som vi har. Det er jo vigtigt, at ejerne vil det samme, når der er to ejere,« siger Gunnar í Liða.

Hvad er jeres holdning til banken?

»Vi vil gerne have, at det er en færøsk bank, som tager udgangspunkt på Færøerne, og som virker på Færøerne og udelukkende på Færøerne,« siger TF-formanden.

Folketinget har for nylig vedtaget, at Finansiel Stabilitets rolle ændres per i dag mandag, så selskabet bliver en mere permanent institution, der skal arbejde med krise­beredskab. Den nye rolle betyder også, at Henrik Bjerre-Nielsen gerne vil af med aktieposten i Eik Banki så hurtigt som muligt, men han lader samtidig forstå, at der ikke gives rabatter af den årsag.

»Det her er en af de ting, vi har tilbage i det gamle Finansiel Stabilitet, som på mandag (i dag, red.) skal have hovedfokus på de nye opgaver, som vi skal have, og derfor vil vi da gerne finde en løsning på det. Men det er ikke noget, som vi har tænkt os at betale for forstået på den måde, at så længe pengene ligger i banken og ikke bliver brugt andre steder, ligger de jo godt nok der, men vi vil da gerne afvikle vores aktiviteter,« siger Henrik Bjerre-Nielsen.