Finanshus skovler penge hjem som aldrig før

Finanskrise? Hvilken finanskrise? Den amerikanske finansgigant Goldman Sachs tjente i andet kvartal flere penge end nogensinde før.

Foto: Chip East / Reuters. Børsmæglerne hos Goldman Sachs skovler penge hjem til storbanken.
Læs mere
Fold sammen
Goldman Sachs, der er en af verdens mest aktive handlere af stort set alle værdipapirer der kan prissættes, tjente fra slutningen af marts til slutningen af juni i år flere penge end nogensinde før i selskabets 140 årige historie.

Gigantbanken, der er USAs femte-største målt på aktiver, tjente i andet kvartal 3,4 milliarder dollar, eller 18,3 milliarder kr., hvilket var klart mere end de 2,1 milliarder dollar Goldman tjente i andet kvartal sidste år, og også mere end analytikerne på forhånd havde ventet.

Goldman Sachs har tjent penge på selv at handle med værdipapirer, og ikke mindst på kundernes handel med værdipapirer, blandt andet finansielle kontrakter til afdækning af udsving i priserne på blandt andet råvarer, renteinstrumenter og valutaer.

Dertil kommer, at Goldman Sachs for tiden tager sig rigtigt godt betalt for at hjælpe virksomheder med at skaffe frisk kapital.

Gyldne dage for børsmæglerne
Goldman Sachs er den første storbank der offentliggører regnskabstal for årets andet kvartal, men i finanskredse vurderes det, at også Nordea Markets og Danske Markets vil fortsætte de meget stærke takter fra første kvartal, og tjene rigtigt gode penge til deres moderbanker, Nordea og Danske Bank. Niveauet for andet kvartal vurderes dog at være lavere set i forhold til et helt forrygende første kvartal.

Nordea kommer med regnskab 21. juli, mens Danske Bank kommer den 11. august.

Selv om omsætningen på aktiemarkederne fortsat er præget af den voldsomme finansuro i 2008 tjener storbankerne buler af penge på at kunderne i højere grad afdækker finansielle risici, og at priserne på at handle specielt obligations- og renteprodukter er steget markant.

Markedsindtægter hjælper bankerne
De solide indtægter fra værdipapirhandel betyder dels at børsmæglerne igen kan se frem til solide bonuschecks, og dels hjælper det moderbankerne med at håndtere de fortsat store nedskrivninger på udlån, som de fleste analytikere venter vil fortsætte en rum tid endnu.