Finanshus får næse for høj direktør-bonus

Carnegie får påtale af Finanstilsynet. Man må ikke lade mere end 50 procent af direktørens løn være bonus eller anden variabel løn. Under nogen omstændigheder, fastslår tilsynet.

Selv om jobbet er delt i to, gælder bonusreglerne for direktører i finansvirksomheder altid, fastslår Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Påbuddet rammer Carnegeie-koncernens danske fondsmæglerselskab Carnegie Asset Management Fondsmæglerselskab A/S.

Selskabet er for lille til, at der er brug for en direktør på fuldtid, så direktøren er også ansat som porteføljemanager i selskabet. Og i begge sine funktioner får han både fast løn og variabel løn. Men denne opdeling fritager ikke selskabet for dels at oplyse direktørens samlede vederlag, og dels at overholde lovbestemmelsen om, at mindst halvdelen af vederlaget til en direktør i finansverdenen skal være fast løn.

Carnegie har overtrådt begge bestemmelser, fordi man kun har set på den del af lønnen, som kommer fra direktørvederlaget. Selskabet har forklaret, at det er en gammel praksis, at direktøren har to job, men Finanstilsynet svarer, at det ikke ændrer på, at 50 procentsloftet for bonusser gælder her, for aftalen med den nuværende direktør er indgået efter 1. januar 2011.

Og offentliggørelsesreglerne står slet ikke til diskussion.

»Det følger af lovgivningen, at når man er direktør, skal dennes samlede løn oplyses, uanset om vedkommende udfører andet arbejde for selskabet,« skriver tilsynet i sin afgørelse.

»Formålet med oplysninger om aflønning af ledelsen er, at selskabets interessenter får et indblik i, hvordan selskabet aflønner de personer, der leder selskabet, uanset om de pågældende personer også måtte varetage andre funktioner i selskabet. Indsigten i et selskabs aflønning af medlemmer af selskabets direktion og bestyrelse er helt grundlæggende for kundernes og investorernes vurdering af, om der er en fornuftig sammenhæng mellem selskabets resultater og belønning af ledelsen.«

Finanstilsynet gør også opmærksom på, at selskabet skal give individuelle lønoplysninger for alle sine bestyrelsesmedlemmer, og de mangler for to ud af tre af bestyrelsens medlemmer.

Ifølge Carnegies hjemmeside er administrerende direktør Bo Knudsen også porteføljeforvalter på internationale aktier. Han har været ansat hos Carnegie i 20 år, bortset fra en afstikker på tre år til Nordea.