Finansgiganter vil knække kredit-klemme med ny fond

En ny fond med penge fra Danica Pension, ATP og PensionDanmark skal løsne op for låne­muligheder i små og mellemstore virksomheder.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være på vej til at lysne for en række af de mellemstore danske virksomheder, som siden finanskrisen har haft svært ved at låne til at vokse. Danske Bank, ATP og PensionDanmark åbner en ny milliardfond, der skal gøre det nemmere at låne.

»Vi mener, at det her er så vigtigt et initiativ, at vi har åbnet det op for at få andre aktører ind. Vi inviterer både andre banker med og pensionskasser. ATP og ­PensionDanmark har allerede sagt, at de vil være med, og vi forhandler med en anden stor pensionskasse,« siger Thomas Borgen, topchef i Danske Bank.

Siden den finansielle krise tog fart i 2008, har der været talt om den såkaldte kreditklemme. I de senere år er meget tøet op, og især de større virksomheder har haft lettere adgang til lån. Men for en gruppe af mindre og mellemstore virksomheder er der fortsat vanskeligheder.

»I de seneste år har der været en ganske aktiv debat om, hvorvidt der har manglet ansvarlig kapital eller egenkapital blandt de små og mellemstore virksomheder. Den debat har vi følt, at vi måtte komme til bunds i. For i bankmarkedet generelt vil jeg sige, at der er meget kapital til rådighed, men vi kan se, at der muligvis har været en manglende tilgang af kapital til små og mellemstore virksomheder,« siger Thomas Borgen.

Fonden bliver i første omgang på en mia. kr. Pengene kommer fra Danske Banks pensionsdel, Danica Pension, og fra ATP og PensionDanmark. Beløbet kan stige, afhængigt af hvor stor interessen er. Der bliver tale om såkaldt ansvarlige lån, hvor virksomhederne ikke skal stille sikkerhed for lånet. Til gengæld er renten højere sammenlignet med f.eks. almindelige banklån. I den nye fond kan virksomhederne låne til en rente på 8-15 pct. afhængig af risikovurderingen af de enkelte virksomheder. Typisk vil de kunne få lån på mellem ti og 100 mio. kr.

Med de ansvarlige lån kan f.eks. familieejede virksomheder sikre, at de kan beholde deres ejerandel. Louise Riisgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv, siger, at netop de ansvarlige lån kan være attraktive for virksomhedsejerne.

»Der har været et hul i markedet, hvor det har været svært for virksomhederne at finde denne her form for ansvarlig lånekapital. Derfor er det positivt, at pensionskasserne nu byder sig til,« siger Louise ­Riisgaard.

Det bliver den uafhængige danske kapitalforvalter Capital Four, som skal forvalte fonden og kreditvurdere kunderne enkeltvis.