Finansdirektør i Novozymes stopper øjeblikkeligt

Novozymes skiller sig af med virksomhedens finansdirektør efter et skuffende første halvår af 2019.

Finansdirektøren i Novozymes stopper Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Finansdirektør Prisca Havranek-Kosicek fratræder med øjeblikkelig virkning i Novozymes, der især er kendt for at fremstille enzymer til vaskemiddelsindustrien. Det sker, efter selskabet fremlægger tal for andet kvartal, som ledelsen betegner som »ikke tilfredsstillende«.

Havranek-Kosicek, der er østrigsk statsborger, forlader Novozymes efter virksomheden i år har skuffet aktiemarkedet med to nedjusteringer.

»Novozymes og Prisca Havranek Kosicek har i fællesskab indgået aftale om, at hun af personlige årsager fratræder sin stilling som finansdirektør med øjeblikkelig virkning. Vi vil gerne takke Prisca for hendes solide arbejde gennem det sidste halvandet år med at sikre leveringen af vores opdaterede strategi. Vi ønsker Prisca held og lykke med hendes fremtidige virke,« udtaler bestyrelsesformand Jørgen Buhl Rasmussen i en meddelelse.

Topchef i Novozymes Peder Holk Nielsen kom i juni med en ny strategi, hvor han lovede højere vækst og lysere tider.

»Vores salgsresultat for 1. halvår er ikke tilfredsstillende men som forventet efter de justerede helårsforventninger pr. 6. juni,« udtaler Peter Holk Nielsen i forbindelse med regnskabet.

Omsætningen viste i årets første seks måneder et fald i omsætningen på 3 pct. til 6,9 mia. kr.

»Afmatning i landbruget i USA og på nogle af udviklingsmarkederne, bl.a. i Mellemøsten, har skabt modvind,« forklarer Peder Holk Nielsen.

Topchefen er selv under pres, efter han flere gange har skuffet aktiemarkedet.  Over de seneste 11 år har Novozymes kun én gang leveret højere vækst, end markedet ved årets indgang blev stillet i udsigt. Og i 2019 er formkurven ikke blevet bedre. I maj var den danske milliardkoncern nødt til at gå til fondsbørsen og erkende, at det går temmelig trægt med salget, og at det betød en nedjustering.

Det skete blot to måneder efter, at Novozymes senest måtte sænke sine forventninger til årets salgsvækst.