Finansaktier stiger efter skatteudspil

Morgenstund har guld i mund for finansaktierne, der efter regeringens skatteudspil i fredags ligner rene vindere - aktierne stiger fra morgenstunden.

En skattesænkning på seks procentpoint og samtidig undtaget for den stramning af fradragsreglerne, som resten af erhvervslivet kan se frem til.

Sådan ser udspillet ud for finanssektoren, hvor en enkelt aktie steg med op til tre pct.

Danske Bank er her til formiddag steget med 1,5 pct., mens Sydbank og TrygVesta stiger med henholdsvis 2 og 1,3 pct.

"Man kan jo kigge på Danske Bank, der har en effektiv skatteprocent på 28 procent. Hvis den sættes ned til 22 procent, så går det direkte ind på bundlinjen," siger aktieanalytiker Claus Højmark fra Jyske Bank.

Det samme gør sig gældende for forsikringsselskaberne, hvor gevinsten på skattesænkningen dog skal renses for afkastet på aktier ejet over tre år, som i forvejen er skattefrit.

Revisionskoncernen Deloitte har analyseret skattereformen og slår fast, at den finansielle sektor er blandt vinderne på skattereformen.

"De virksomheder der vil får fordel af de nye regler er bl.a. den finansielle sektor, hvilket betyder, at definitionen af hvilke virksomheder, der er finansielle bliver meget vigtig," hedder det i et notat.

Men analytiker Steven M. Brooker fra Enskilda vurderer, at der handles spekulativt på markedet og advarer mod panik.

"Hele markedet spekulerer her til morgen. Det virker i øjeblikket som et mantra, at finansaktier får det godt mens selskaber med stor gæld får det lidt sværere. Det er da også klart, at selskaber med høj gæld - som f.eks. Keops og DSV - er ramt i øjeblikket," siger Steven M. Brooker.

Det kan også spille ind, at både Danske Bank og Sydbank aflægger årsregnskab i morgen.

"Foreløbig har vi jo kun fået forslaget fra Skatteministeriet i overskrifter på et pressemøde i fredags. Når vi får nogle flere detaljer, kan det jo være, at markedet siger 'herregud - var det ikke værre' - og det så viser sig, at vi lander midt i mellem. Vi er først klogere, når vi kender mere til udspillet," siger Steven M. Brooker.

Stigninger på udvalgte finansaktier mandag morgen kl. 10.15:

Danske bank: + 1,5 pct.

Forstædernes Bank: + 0,5 pct.

Jyske Bank: + 1,2 pct.

Morsø Bank: + 0,6 pct.

Salling Bank: + 1 pct.

Sydbank: + 2 pct.

Topdanmark: + 3 pct.

TrygVesta: + 1,3 pct.

Vestfyns Bank: + 3,2 pct.

Lollands Bank: + 2 pct.