Finans-politisk indgreb kan udløse nedtur for byggeriet

Byggeri. Massefyringer og negative forventninger i konjunkturanalyser er virkeligheden i dag i byggebranchen, som er tilbage ved normalen. Finans-politisk indgreb kan for alvor starte rutsjetur, frygter branchedirektør.

Byggebranchen har passeret toppen. Hvor barsk nedkørslen bliver ved endnu ingen, men branchen frygter, at en finanspolitisk stramning kan trække den ud af løbet.

På den øverste del af ruten lyder der ikke nogen alarm, for nu kan de danske byggevirksomheder nemlig igen få deres materialer til tiden – stort set da. Længere nede venter måske en hårdere opbremsning.

Typehusfirmaer og store vinduesfabrikker som Rationel Vinduer A/S og Velfac A/S, der begge hører under landets største vindueskoncern, VKR Gruppen, er allerede begyndt at tage farten af gennem omfattende fyringsrunder.

Og nu taler de økonomiske vismænd om behovet for en finanspolitisk stramning. Det kan få hele feltet til at ryste.

Branchedirektør Anne Trolle, ByggematerialeBranchen under Dansk Industri, afviser, at man på nuværende tidspunkt kan tale om nogen dyb krise.

»Slet ikke, men jeg ville da være et skarn, hvis jeg påstod, at fyringsrunderne ikke på en eller anden måde kan være et tegn på en begyndende krise. Her og nu er situationen ikke alarmerende. Vi nærmer os grundlæggende blot normale tilstande, hvor det positive er, at materialeleverandørerne ikke længere skal høre på sure kunder, der ikke kan få deres materialer. Sidste år råbte og skreg de jo på leverancer,« siger Anne Trolle.

Holder skansen»Mange af vore medlemmer holder imidlertid skansen, mens andre er gået helt op til 25 procent tilbage i forhold til samme tidspunkt i fjor. Det er især leverandører til nybyggeriet, der har måttet holde for. Erhvervsbyggeriet og renoveringsmarkedet kan, sammen med stigende eksport, føre os helskindet gennem den kommende periode. Jeg vil imidlertid ikke lægge skjul på min bekymring for, at et finanspolitisk indgreb vil kunne ramme byggeriet hårdt og sætte en negativ spiral i gang. Nybyggeriet er i kraftig tilbagegang, og hvis et indgreb så rammer anlægssektoren og eventuelt også erhvervsbyggeriet, vil det kunne få alvorlige konsekvenser,« siger hun.

Selv om to af den seneste tids massefyringer fandt sted hos store vinduesfabrikker i Vestjylland, Velfac og Rationel Vinduer, som i øvrigt begge hører til landets største vindueskoncern, VKR Gruppe, vil heller ikke direktør Johny Jensen fra brancheforeningen VinduesIndustrien gå med til at tale om krise.

»Det senest opmålte kvartal, tredje kvartal i år, viste faktisk en pæn fremgang for vore medlemmer i forhold til året før. Alligevel vil også jeg godt tilslutte mig det synspunkt, at nu begynder det at flade ud med en lille nedgang. Vi nærmer os normale tilstande, hvor sæsonudsving vil begynde at sætte sit præg på beskæftigelsen i branchens virksomheder,« siger han.

Såvel Johny Jensen som Anne Trolle hæfter sig begge ved, at branchen som helhed har ligget på et meget højt niveau de seneste år.

ByggematerialeBranchens seneste konjunkturstatus fra november viser, at branchen som helhed nåede en vækst i omsætningen i de tre første kvartaler i år på mere end 12 procent. Den viser imidlertid også, at forventningerne til fremtiden for første gang i to år er negativ.