Filmselskab låst efter HD-DVD-død

Eneaftale med Toshiba giver problemer for nye film.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filmselskabet DreamWorks er låst af en eneaftale med japanske Toshiba om udelukkende at sende film ud i HD-DVD-formatet - som Toshiba i sidste uge besluttede at opgive.

»Vi har et partnerskab med Toshiba og har en forpligtelse til at se dette igennem. Som bekendt er vi blevet velbetalt for vor støtte. Det er derfor nu i deres hænder at beslutte, hvad næste skridt bliver,« siger DreamWorks' topchef Jeffrey Katzenberg til nyhedsbureauet Reuters.

Toshiba gav op

Den japanske elektronikgigant Toshiba kastede i sidste uge håndklædet i ringen og gav op i kampen mod Sonys konkurrerence Blu-ray-format. Begge har kæmpe i over to år om at blive afløseren for dagens DVD med en ny skive, som godt nok har samme størrelse som en normal DVD, men som kan rumme langt flere data. Dette er nødvendigt for at kunne levere film i højdefinition (HD), altså langt bedre billedkvalitet og lyd, som kommer til deres ret på de store fladskærmsfjernsyn.

DreamWorks gik sammen med Paramount i august 2007 ind i en aftale med Toshiba om udelukkende at levere film på HD-DVD-skiver - en aftale, som Toshiba ifølge forlydender betalte 150 millioner dollars for. Den 18 måneder lange aftale var en fjer i hatten på HD-DVD-siden, som i forvejen havde en eneaftale med filmselskabet Universal. De fleste andre filmselskaber har valgt Blu-ray.

Dødsstøddet til HD-DVD kom, da filmselskabet Warner i begyndelsen af januar i år - lige før åbningen af verdens største messe for forbrugerelektronik, Consumer Electronics Show (CES), i Las Vegas, USA - annoncerede, at man skifter side og udelukkende går efter Blu-ray.

Kun få afspillere

Efter Toshibas beslutning har Universal Pictures, som er en del af General Electric-koncernen, valgt at skifte til Blu-ray.

Der er endnu solgt forsvindende få afspillere til såvel HD-DVD som Blu-ray. Microsofts Xbox 360-spillemaskine har haft et løst HD-DVD-drev, mens Sony har indbygget Blu-ray-drevet i sin Playstation 3-spillemaskine.