Filmfolk jagter millionlån i Sydfrankrig

De svindelramte TV- og filmproducenter jagter et udlån på 15 mio. kroner i Sydfrankrig, som Johan Schlüter har foretaget med rettighedspenge. Det var ud over hans beføjelser, siger Producentforeningen, hvilket Johan Schlüter afviser.

Johan Schlüter lånte en franskmand 15 mio. kroner af rettighedshavernes penge uden den store sikkerhed for lånet. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et beløb på cirka 15 mio. kroner er, hvad Producentforeningen med direktør Klaus Hansen i spidsen er på jagt efter i det velstående Le Cannet omkring rigmandsparadiset Cannes i Sydfrankrig. De mange millioner er udlånt til en lokal franskmand, som stillede en del af en ejendomsportefølje som sikkerhed, men som endnu ikke har betalt lånet tilbage.

Beløbet er udlånt af foreningen CAB, der håndterer rettighedspengene for film- og TV-producenter, og som er én af tre foreninger i Producentforeningens regi, der er blevet bedraget for op mod 175 mio. kroner i forbindelse med den store sag om påstået svindel i Johan Schlüter Advokatfirma. Det var Johan Schlüter selv, der i sin tid i sin funktion af administrator for CAB ydede lånet til franskmanden, og den handling var ifølge Klaus Hansen ud over, hvad Schlüter havde lov til:

»Vi kan nu se i vores regnskaber, at det er blevet dækket ind under den hovedpost, der hedder obligationer. Og jeg kan konstatere, at det lån, som CAB har ydet, ikke er i overenstemmelse med CABs anbringelsespolitik, så Johan har overskredet sine beføjelser,« siger Klaus Hansen i dag.

Ændrede vilkår hjalp ikke

Johan Schlüter siger i dag, at man godt kan drøfte, om det var normal investeringspolitik, men at det grundlæggende i CABs investeringspolitik var at give foreningen det bedste afkast på investeringer, hvor sikkerheden var i top – hvilket Schlüter mente, at nærværende lån var.

»Det var en god forretning for CAB – og det var en mand, som jeg slet ikke så noget problem i, for med hans liste af ejendomme var der intet at komme efter,« siger Johan Schlüter, der dog er ked af, at lånet overhovedet blev givet.

»Det udlån er det eneste i hele den her sag, som jeg fortryder. Der var 300 procents sikkerhed for lånet, men jeg skulle bare ikke have gjort det, for det viste sig, at der opstod problemer bagefter, fordi debitor ikke betalte, som han skulle,« siger Johan Schlüter til Berlingske Business.

Lånet blev givet i 2009, men kimen blev lagt i 2008, da rettighedsadvokaten var i Sydfrankrig for at holde et møde om rettighederne efter visesangeren Charles Trenet. På denne rejse blev Schlüter introduceret til franskmanden, hvis navn er Berlingske bekendt. Franskmanden kunne på dette tidspunkt drage nytte af både de danske og franske skatteregler og bad derfor Schlüter hjælpe ham med at flytte nogle grunde op i et dansk selskab.

På dette tidspunkt havde Johan Schlüter og hans firma bygget en af de mest lukrative rettighedsystemer i Europa op fra bunden til glæde for blandt andre TV- og filmindustrien. Johan Schlüter administrerede de trecifrede millionindtægter i CAB, og mange af pengene blev investeret, så de gav et afkast.

Da Schlüter mødte franskmanden, havde vedkommende svært ved at sælge sine ejendomme, så han bad ifølge Schlüter om et lån til blandt andet at betale skat. Som sikkerhed for lånet stillede franskmanden flere ejendomme, og efter flere møder i København om lånet blev det udbetalt i begyndelsen af 2009. Johan Schlüter siger desuden, at der er udfærdiget et pantebrev i forbindelse med overførslen fra CAB, og at dette skulle være tinglyst i Frankrig, men det bestrider Producentforeningen. Schlüter fastholder, at der ligger et underskrevet pantebrev. Aftalen var, at lånet skulle tilbagebetales allerede året efter. Det skete dog ikke.

»Da det går op for mig, at han ikke betaler, tænker jeg: Hvad fanden er det her? Jeg tog så derned, og vi havde et møde i februar 2010, hvor vi lavede et forlig. Det gik ud på, at terminerne blev forlænget en smule, og renten blev sat ned. Overholdt han så det? Nej,« siger Johan Schlüter.

Hvad vidste bestyrelsen?

Sådan gik der flere år, hvor franskmanden ikke betalte af på lånet, og til sidst satte Johan Schlüter en tvangsinddrivelse i gang. I 2015 blev Johan Schlüter Advokatfirma dog sat fra bestillingen i CAB, da en revisorundersøgelse afslørede, at rettighedsindehaverne var blevet bedraget for et trecifret millionbeløb i forbindelse med advokatfirmaets administration af rettighedspengene i datterselskabet Registrering Danmark.

I dag er det så brancheforeningen Producentforeningen, der arbejder med at drive pengene ind. Hvor mange af pengene fra svindlen i Registrering Danmark formentlig bliver svære at inddrive, så håber Klaus Hansen, at de 15 mio. kroner fra Sydfrankrig kan hives i land.

»Tilgodehavende er sikret i et udlæg i en ejendomsportefølje, og det ser jeg som en rimelig sikkerhed for CAB. For os er det en ren inddrivelsesopgave, men det fransk retssystem agerer desværre noget langsommere end det danske,« siger Klaus Hansen.

Producentforeningens direktør sad selv i bestyrelsen for CAB, da lånet til franskmanden blev givet. Johan Schlüter siger, at selv om han passede butikken i CAB uden at informere bestyrelsen om særlig meget, så er udlånet til Le Cannet dog omtalt i et referat til bestyrelsen. Dette bestrider Klaus Hansen dog:

»Jeg bliver først bekendt med, at der er et tilgodehavende i maj sidste år i forbindelse med, at jeg har nogle afviklingsmøder med Johan. Bestyrelsen har ikke været bekendt med, at der har været et sådan udlån.«