FIH vinder sag om statsstøtte ved EU-Domstolen

Der var ikke tale om ulovlig statsstøtte, da FIH Erhvervsbank i 2012 solgte ejendomslån for 17 milliarder kroner til den danske stat. Det har EU-Domstolen afgjort torsdag formiddag.

Foto: Nikolai Linares

Ejerne af FIH Erhvervsbank kan nu indtægtsføre 310 millioner kroner, efter EU Domstolen har givet banken medhold i en sag om statsstøtte. Pengene kommer fra den danske stat.

Blandt ejerne af FIH Erhvervsbank er erhvervsmanden og milliardæren Christian Dyvig, samt blandt andre pensionsforvalteren ATP.

Sagen drejer sig om en transaktion i 2012, hvor FIH solgte ejendomslån for 17 milliarder kroner til staten i form af Finansiel Stabilitet.

Efterfølgende vurderede EU-Kommissionen, at der var tale om ulovlig statsstøtte, og at FIH Erhvervsbank havde fået for mange penge for lånene.

På den baggrund pålagde Kommissionen banken en række restruktureringsforpligtelser for at bringe transaktionen i overensstemmelse med reglerne, herunder en betaling på 310 mio. kr. til Finansiel Stabilitet.

FIH Erhvervsbank mente dog ikke, at det var påvist, at der var tale om ulovlig statsstøtte. Derfor ankede FIH Erhvervsbank afgørelsen.

Nu har EU Domstolen annulleret EU-Kommissionens afgørelse.

»Kommissionens afgørelse 2014/884/EU af 11. marts 2014 om statsstøtte SA.34445 (12/C) ydet af Danmark med henblik på overdragelsen af ejendomsrelaterede aktiver fra FIH til Finansiel Stabilitet annulleres,« skriver EU-Domstolen.

På baggrund af EU-Kommissionens afgørelse udgiftsførte FIH Erhvervsbank 400 millioner kroner til sagen. Det statslige selskab Finansiel Stabilitet skal nu tilbagebetale de 310 millioner kroner til FIH Erhvervsbank.