FIH værdiløs om 22 dage

FIH Erhvervsbank har ryggen mod muren og mister værdi frem mod den 30/9, hvor den ifølge kilder er tæt på at være værdiløs. FIH afviser (opdateret 10:41).

FIH Erhvervsbank på Langelinie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har travlt ude i hovedkvarteret på Langelinie, for om godt tre uger er deres virksomhed stort set værdiløs, vurderer kilder tæt på virksomheden.

Det er FIH Erhvervsbank, der er tale om. Den bygger på en bankmodel, som var guld værd i de gode gamle dage for bare tre-fire år siden, men som efter den 30/9, hvor statsgarantien ophører, slet ikke kan lade sig gøre. 

Læs også: Tavshed om FIH Erhvervsbanks fremtid

Derfor vil ejerne – islandske Kaupthing, som er ejet af den islandske stat – meget gerne af med FIH Erhvervsbank så hurtigt som muligt. For FIH Erhvervsbank bliver millioner af kroner mindre værd, for hver dag der går. Omvendt har køberne en interesse i at komme så tæt på dommedag – den 30/9 – som muligt.

Ifølge kilder tæt på salgsprocessen er der to mulige købere på banen – på den ene side pengetanken ATP og pensionsselskabet PFA, som i lang tid har haft FIH i kikkerten, og på den anden side AP Pension, PKA, Industriens Pension, Pension Danmark og SamPension sammen med kapitalfonden Triton, der er de nye bejlere.

Læs også: Afklaring om FIH inden for to uger

At FIH Erhvervsbank mister værdi frem mod den 30/9 skyldes, at den ubetingede statsgaranti ophører. Banken har et stort udlån, som er penge, den har lånt af andre banker, men kun et meget lille indlån.

Det er en model, som har taget livet af flere andre banker - blandt andet britiske Northern Rock - og og vil også være et kæmpe problem for FIH Erhvervsbank, når statsgarantien ophører, når lånene skal refinansieres. For ingen banker har lyst til at låne penge til FIH til refinansieringen.

Derfor er FIH Erhvervsbank billigt til salg. At det netop er pensionsselskaber, som er interesserede i at købe banken, hænger sammen med, at de per definition har en masse penge – alle kundernes pensionsindbetalinger – som hvert år skal investeres for at skaffe det bedst mulige afkast til deres kunder.

Pensionsselskaberne ser således en god forretning i FIH Erhvervsbank i en tid, hvor det er svært at skaffe fornuftige afkast på aktier og stats- og realkreditobligationer.

Læs også: Skatteyderne garanterer for FIH-lån på 25 mia

At ATP og PFA Pension ikke for længst har skrevet under på købskontrakten, som den islandske stat ellers har haft klar i mange måneder, skyldes usikkerheden om FIH Erhvervsbanks udlånsportefølje. De to selskaber har ikke lyst til »at lave en Nykredit«, som købte Forstædernes Bank dyrt, og efterfølgende tabte milliarder af kroner på dårlige udlån i banken.

ATP og PFA Pension har allerede afgivet et bud, som efter sigende ikke er til forhandling netop på grund af den store usikkerhed i FIHs udlånsportefølje.

FIH Erhvervsbank er uenige i vurderingen fra de kilder, Berlingske Business har talt med:

"Vi mener ikke, vi får problemer efter den 30. september," siger Kim Rasmussen, der er senior funding manager i FIH Erhvervsbank, til borsen.dk.

Det skyldes, at ifølge manageren, at banken er prefundet resten af 2010 og hele 2011 blandt andet på grund af en statsgaranti på obligationer for 50 milliarder kroner, som banken har udstedt. Derfor vurderer han, at der er flere år til at gennemføre et salg.