Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De har travlt ude i hovedkvarteret på Langelinie, for om godt tre uger er deres virksomhed stort set værdiløs, vurderer kilder tæt på virksomheden.
Det er FIH Erhvervsbank, der er tale om. Den bygger på en bankmodel, som var guld værd i de gode gamle dage for bare tre-fire år siden, men som efter den 30/9, hvor statsgarantien ophører, slet ikke kan lade sig gøre.
Derfor vil ejerne – islandske Kaupthing, som er ejet af den islandske stat – meget gerne af med FIH Erhvervsbank så hurtigt som muligt. For FIH Erhvervsbank bliver millioner af kroner mindre værd, for hver dag der går. Omvendt har køberne en interesse i at komme så tæt på dommedag – den 30/9 – som muligt.
Ifølge kilder tæt på salgsprocessen er der to mulige købere på banen – på den ene side pengetanken ATP og pensionsselskabet PFA, som i lang tid har haft FIH i kikkerten, og på den anden side AP Pension, PKA, Industriens Pension, Pension Danmark og SamPension sammen med kapitalfonden Triton, der er de nye bejlere.
At FIH Erhvervsbank mister værdi frem mod den 30/9 skyldes, at den ubetingede statsgaranti ophører. Banken har et stort udlån, som er penge, den har lånt af andre banker, men kun et meget lille indlån.
Det er en model, som har taget livet af flere andre banker - blandt andet britiske Northern Rock - og og vil også være et kæmpe problem for FIH Erhvervsbank, når statsgarantien ophører, når lånene skal refinansieres. For ingen banker har lyst til at låne penge til FIH til refinansieringen.
Derfor er FIH Erhvervsbank billigt til salg. At det netop er pensionsselskaber, som er interesserede i at købe banken, hænger sammen med, at de per definition har en masse penge – alle kundernes pensionsindbetalinger – som hvert år skal investeres for at skaffe det bedst mulige afkast til deres kunder.
Pensionsselskaberne ser således en god forretning i FIH Erhvervsbank i en tid, hvor det er svært at skaffe fornuftige afkast på aktier og stats- og realkreditobligationer.
Læs også: Skatteyderne garanterer for FIH-lån på 25 miaAt ATP og PFA Pension ikke for længst har skrevet under på købskontrakten, som den islandske stat ellers har haft klar i mange måneder, skyldes usikkerheden om FIH Erhvervsbanks udlånsportefølje. De to selskaber har ikke lyst til »at lave en Nykredit«, som købte Forstædernes Bank dyrt, og efterfølgende tabte milliarder af kroner på dårlige udlån i banken.
ATP og PFA Pension har allerede afgivet et bud, som efter sigende ikke er til forhandling netop på grund af den store usikkerhed i FIHs udlånsportefølje.
"Vi mener ikke, vi får problemer efter den 30. september," siger Kim Rasmussen, der er senior funding manager i FIH Erhvervsbank, til borsen.dk.
Det skyldes, at ifølge manageren, at banken er prefundet resten af 2010 og hele 2011 blandt andet på grund af en statsgaranti på obligationer for 50 milliarder kroner, som banken har udstedt. Derfor vurderer han, at der er flere år til at gennemføre et salg.