FIH-sager lever stadig

Sagsøgere afviser at betale ekstra fundingomkostninger, når deres lån er overdraget til Finansiel Stabilitet.

I sagerne mod FIH ser advokat Dan Terkildsen ikke nogen grund til, at diskussionen om forældelse skulle blive relevant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Påstanden om, at bankerne frem til 2008 gav mangelfuld rådgivning ved salget af swap-aftaler, gælder generelt for banksektoren. Men for en enkelt bank er der en dimension mere i tvisterne.

Det handler om FIH Erhvervsbank. Med den nu snart halvandet år gamle bankpakke V overtog Finansiel Stabilitet formelt ansvaret for fundingen af en meget stor del af bankens ejendomslån. Og det, påstår advokat Dan Terkildsen fra Dan Terkildsen på vegne af nogle klienter, skulle betyde, at disse klienter skal betale mindre i rente.

Helt kort fortalt: Dan Terkildsen og hans klienter mener, at FIH Erhvervsbank pålagde låntagerne større ekstra omkostninger, end der var sagligt belæg for, da finansmarkederne væltede rundt, og det pludselig blev svært for bankerne at få funding. Og specielt for de lån, der nu er kommet ind under Finansiel Stabilitet, er der efter sagsøgernes mening slet ikke nogen grund til, at der skal lægges så meget på fundingtillægget. Afviklingsselskabet kan jo, med den statslige AAA-kreditrating i ryggen, nærmest få fundingen til spotpris.

I sagerne mod FIH ser Dan Terkildsen ikke nogen grund til, at diskussionen om forældelse skulle blive relevant.

»Det er jo først i perioden fra 2011 og frem, at FIH for alvor er begyndt at sætte renterne op. Jeg vil jo mene, at man også først kan regne forældelsen fra det tidspunkt. Det er der også præcedens for i andre sager,« siger Dan Terkildsen.

FIH Erhvervsbank har ikke ønsket at kommentere de verserende sager mod banken.