FIH nedlægger sin aktieafdeling

FIH Erhvervsbank ventes i dag at meddele, at den højt profilerede aktieafdeling bliver lukket.

Der ventes mange fyringer i FIH Erhvervsbank i dag. I november forsøgte Kaupthing og den islandske stat at sælge FIH. Det salg er tilsyneladende faldet til jorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
FIH Erhvervsbank ventes i dag at meddele medarbejderne og kunderne, at banken vil nedlægge hele sin aktieafdeling, erfarer Berlingske Business.

Ifølge avisens oplysninger skyldes beslutningen en kombination af den markante nedtur på aktiemarkederne og det faktum, at bankens ejer, islandske Kaupthing, er kollapset.

I aktieafdelingen er ansat 23 analytikere, handlere, rådgivere og andre, og de ventes alle at blive fyret, men det forventes også, at der vil ske yderligere fyringer i FIH.

Forud for beslutningen om at nedlægge aktieafdelingen forlod den ansvarlige for FIH Capital Markets, der også omfatter handel med obligationer og valuta samt specialiseret finansiel rådgivning, vicedirektør Peter Zink Secher, i mandags sin stilling, ifølge Business’ oplysninger.

Nedlæggelsen af aktie­afdelingen vurderes at ramme FIH, og ikke mindst adm. direktør Lars Johansen, hårdt. Så sent som i det seneste årsregnskab skrev FIH at »FIH Capital Markets er en væsentlig del af FIHs vision om at blive en ledende erhvervs- og investeringsbank i Danmark«.

I 2006 vakte FIH opsigt ved at tage stort set samtlige medarbejdere fra Alm. Brand Banks aktieafdeling, i alt 18 personer under ledelse af Brian Kudsk. Det blev Alm. Brand så sure over, at de lagde fogedsag an mod Brian Kudsk, og i den forbindelse kom det frem, at han personligt var garanteret en samlet lønpakke på 20 mio. kr. over fem år, hvilket selv i aktieverdenen er et helt usædvanligt højt tal.

En millionsatsning
I sommeren 2007 blev Brian Kudsk imidlertid fyret, og i stedet satsede FIH på aktiehandler Per Østergaard og aktieanalysechef Thomas Winther Sørensen, der begge kom fra Carnegie. De hyrede et hold af nogle af Danmarks absolut bedste aktieanaly­tikere, og målet var ifølge Lars Johansen at blive en af de førende børsmæglere blandt de helt store professionelle investorer.

Det skulle blandt andet ske via et samarbejde med Kaupthing-analytikere og aktiehandlere i resten af Norden og London, men med Kaupthings kollaps faldt den plan fuldstændig fra hinanden. Derfor vurderer branchekilder, at aktiesatsningen har kostet FIH et væsentligt millionbeløb, som banken efterhånden har svært ved at have råd til.

I november forsøgte Kaupthing og den islandske stat at sælge FIH, og blandt de interesserede var Nordea og SEB. Det salg er tilsyneladende faldet til jorden, og ifølge Business’ oplysninger mente alle de interesserede købere, at værdien af FIH Capital Markets reelt var negativ, fordi det vil medføre store omkostninger at lukke afdelingen.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra FIHs administrerende direktør, Lars Johansen.