FIH-ejer kræver milliarder af britisk playboy

Den islandske ejer af FIH, banken Kaupthing, sagsøger aktionær, der endnu ikke har betalt et gigantlån på 5,5 mia. kr. Sagen er den seneste af en række spegede forhold, der er kommet frem efter Kaupthings krak.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

bury Som oprydningen skrider frem i den krakkede, islandske Kaupthing Bank - ejeren af Danmarks femtestørste bank, FIH - tegner der sig et billede af en skandale, som får Roskilde Bank til at blegne: Storaktionærer og topfolk i banken har lavet mystiske transaktioner kort før krakket, og både finanstilsynet og Islands børs kigger allerede på banken.

Senest har afviklingsselskabet for Kaupthing indledt en sag ved retten i Reykjavik mod den iransk-britiske storinvestor Robert Tchenguiz, der har et ubetalt overtræk på 643 mio. pund i Kaupthing ifølge Morgunbladid.

Ejendomsmatadoren Robert Tchenguiz var før finanskrisen en af Englands 50 rigeste, en kendt playboy med forbindelser til både Sir Richard Branson og Prinsesse Diana og tillige en stor spiller i detailbranchen, hvor han købte op bl.a. med støtte fra Kaupthing. Samtidig var han bestyrelsesmedlem i islandske Exista - hovedaktionæren i Kaupthing indtil krakket i oktober.

Kaupthing overtog allerede før dens krak aktieposter i supermarkedskæden Sainsbury’s og pub-kæden M&B fra Tchenguiz, men det var ikke nok for banken, som nu går skridtet videre for få pengene hjem igen. Tchenguiz har trods tab i størrelsesordenen 500 mio. pund det seneste år stadig aktiver - hovedsageligt i engelske ejendomme.

Villaer og biler til konerne

Sagen mod Tchenguiz begynder i en uge, hvor det samtidig kom frem, at en række direktører og storaktionærer i Kaupthing har overført aktiver som villaer, grunde og luksusbiler til deres hustruer kort før kollapset i Kaupthing.

Den administrerende direktør i Exista købte således en grund i midten af september, men gav ifølge Frettabladid sin kone særeje over grunden, så snart det stod klart for ham, at banken var ved at gå ned.

En direktør i banken overførte villaen og en BMW-jeep til konen dagen før nationaliseringen af banken, mens en anden direktør gav sin kone særeje over både sin lejlighed og et staldanlæg.

Øvelsen er også velkendt herhjemme, hvor både f.eks. Steen Bryde og Christian Correll har forsøgt samme nummer. Og ligesom i Danmark kan også islandske konkursboer omstøde den slags transaktioner i op til to år, hvis det er et forsøg på at gemme værdier fra kreditorerne.

Finanstilsynet på sagen

Som Business tidligere har fortalt, er det islandske Finanstilsyn allerede i gang med at undersøge Kaupthings dispositioner op til krakket. Det drejer sig om lån for i alt 500 mio. euro, som er blevet givet i dagene op til krakket - og er Tchenguiz en farverig person, gælder det også i denne sag, der bl.a. involverer broren til Qatars emir.

En række særlige klienter - herunder bankens næststørste aktionær Ólafur Ólafsson - fik store lån til forretningsprojekter. Men det var banken og dens aktionærer og ikke lånerne, der løb risikoen ved de store lån. Lånerne skulle have betalt et forskud på de forventede profitter fra projekterne, men det skete aldrig, og lånene kom aldrig forbi bankens kreditafdeling.

Det gjorde et lån til Sheikh Al-Thani, emirens bror, heller aldrig. Pengene skulle gå til at købe fem pct. af aktierne i Kaupthing, men forinden passerede de et par selskaber på de britiske jomfruøer, hvor der faldt lidt af til storaktionæren Ólafsson.