Fiat slipper for børsnotering af Chrysler

Fiat har indgået forlig med den amerikanske pensionskasse, Veba om købet af 41,5 procent af aktierne i Chrysler. Dermed bliver Fiat eneejer og undgår at skulle børsnotere Chrysler.

Topchef for både Fiat og Chrysler, Sergio Marchionne fik sat en stopper for en børsnotering af Chrysler med en aftale med den amerikanske pensionsfond, Veba. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC PIERMONT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En langvarig strid mellem den italienske bilproducent Fiat og pensionskassen Veba - der er ejet af de ansatte i bilindustrien - har endelig fundet sin afslutning.

Parterne er blevet enige om en aftale, der betyder, at Fiat bliver eneejer af den amerikanske bilproducent Chrysler ved at overtage de resterende 41,5 procent af aktierne fra Veba for 3,65 milliarder dollar (19,7 milliarder kroner). Derudover betaler Chrysler yderligere 700 millioner dollar i kontanter (3,8 milliarder kroner) over en periode på fire år. Dermed er en børsnotering af Chrysler ikke længere på tapetet.

Fiat har længe ønsket at overtage hele Chrysler for at kunne bringe selskabet under samme tag som sine andre bilmærker, blandt andet Ferrari og Maserati, mens Veba omvendt har været åben overfor at sælge sine aktier.

Men de to parter kunne ikke blive enige om en pris på aktierne. Pensionskassen mente, at værdien lå på cirka fem milliarder dollar (ca. 27 milliarder kroner), mens Fiat havde et noget andet syn og vurderede prisen til omkring to milliarder dollar (ca. 10 milliarder kroner).

Det fik Veba til at true med en børsnotering, hvilket administrerende direktør for både Fiat og Chrysler, Sergio Marchionne på ingen måde var interesseret i, fordi det ville genere hans planer om at integrere teknologien i de to selskaber.

Topchefen kalder derfor også købsaftalen for et »afgørende øjeblik« i de to bilproducenternes historie.

»Den forenede ejerstruktur vil gøre det muligt for os fuldt ud at eksekvere vores vision om at skabe en global bilproducent, der er virkelig unik i forhold til sin sammensætning af erfaring, perspektiv og knowhow,« sagde han til finanstjenesten Bloomberg.

Fiat overtog allerede i 2009 en femtedel af aktierne i Chrysler, efter den amerikanske regering havde reddet bilfabrikken fra konkurs. To år senere overtog Fiat aktier fra både USA, Canada og de ansattes pensionsfond, så italienerne nåede over 50 procent af aktierne, mens Chrysler betalte de sidste 40 milliarder kroner af et amerikansk statslån tilbage.

Aftalen mellem Chrysler og Veba ventes at træde i kraft senest 20. januar. Dermed aflyses samtidig en retssag, der var under opsejling mellem parterne i Delaware i USA, hvor striden netop handlede om værdisætningen af aktierne.