Ferrari-boss: Folk er forbløffet over Tesla - men vent til du ser vores nye superbil

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

»Hvis der er nogen, der skal være den første til at bygge en elektrisk superbil, er det Ferrari,« lyder det fra topchefen Sergio Marchionne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jewel Samad, AFP

Godmorgen,

Velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi ræser afsted med en historie om elbilmarkedet.

1
Ferrari vil give Tesla en overhaling med ny superbil

Der foregår lige nu et intenst kapløb mellem de store bilproducenter, der alle arbejder på at bygge den vildeste selvkørende bil. Tirsdag meldte Ferrari sig ind i kampen, da topchefen for den italienske bilproducent, Sergio Marchionne, afslørede selskabets planer om at bygge den elektriske superbil over dem alle.

»Hvis der er nogen, der skal være den første til at bygge en elektrisk superbil, er det Ferrari,« lød det fra Ferrari-topchefen ifølge Financial Times på en bilkonference i Detroit.

En batteridrevet superbil vil ifølge Marchionne give Ferrari mulighed for at stjæle markedsandele fra Tesla, hvor Roadster og Model S nærmest er alene på markedet for luksuriøse elbiler. Inden for to år vil Ferrari således lancere en ny SUV, som skal være den hurtigste på markedet. Prisen for SUVen kommer til at ligge i den høje ende, men det bekymrer ikke Ferraris topchef, der vil fordoble resultatet i 2022.

For blot få måneder siden lancerede Teslas stifter, Elon Musk, en ny version af sportsvognen ved navn Roadster. Den kan accelerere fra 0 til 60 mil i timen (knap 97 kilometer i timen) på 1,9 sekunder, men der skal dog mere til at imponere Sergio Marchionne, der er topchef for Fiat Chrysler, som ejer Ferrari.

»Folk er forbløffet over, hvad Tesla gjorde med en superbil: Jeg forsøger ikke at undervurdere, hvad Elon gjorde, men jeg synes det er muligt for os alle.«

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Novo kaster millioner efter retsopgør med Kåre Schultz og Teva

Novo Nordisk lagde sidste år sag an mod det israelske kopiselskab Teva Pharmaceuticals for at krænke fem patenter på Novos storsællert Victoza. Nu vurderer flere eksperter, at det store retsopgør i USA kommer til at koste Novo Nordisk dyrt i advokatregninger.

»Sagen omhandler tilsyneladende et blockbuster-lægemiddel, så jeg tror i hvert fald, at vi kommer op på et tocifret millionbeløb i dollar,« siger Anders Valentin, der er partner i advokatfirmaet Horten og specialist i internationale retssager på life science-området.

Andre eksperter, Berlingske har talt med, er ligeledes overbeviste om, at Novo må bruge millioner på at føre sag mod Teva og selskabets danske topchef Kåre Schultz. De sætter dog omkostningerne en anelse mere konservativt. Læs mere i Berlingske (kræver abonnement).

Hør også podcasten »Dine penge« om privatøkonomi:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
Mærsk og IBM i historisk offensiv - vil være transportbranchens Amazon

Vi springer til en anden stor nyhed, som breakede tirsdag. Sammen med IT-giganten IBM opretter A.P. Møller - Mærsk et nyt selskab, der potentielt kan ændre den danske virksomhed på samme måde, som investeringen i containerskibe gjorde det i 1970erne. Det nye selskab skal være for shippingindustrien, hvad Amazon er for detailhandlen på nettet.

»Vi i industrien vil komme til at presse en meget stor transformation af industrien igennem, som vil gøre det langt nemmere for vores kunder at navigere,« siger Vincent Clerc, kommerciel direktør i Maersk Line, til Berlingske.

Det nye selskab skal hjælpe virksomheder med at flytte og spore gods digitalt på tværs af landegrænser. Ved hjælp af blockchain-teknologi vil Mærsk og IBM forsøge at skabe gennemsigtighed på logistikområdet samt gøre afviklingen mere enkel. Du kan læse mere om det nye samarbejde her (kræver abonnement).

4
Bitcoin i nyt dyk efter rygter om forbud

Det er gået voldsom tilbage for værdien af kryptovalutaen Bitcoin tirsdag, og kursfaldet fortsætter onsdag morgen. Frygt for, at flere asiatiske lande vil regulere eller forbyde handel med digitale valutaer, har sendt investorerne på retræte, skriver Ritzau Finans.

Tirsdag faldt værdien af Bitcoin med lidt under en femtedel til 12.200 dollar, og onsdag morgen dykkede bitcoin under 10.000 dollar ingen udviklingen vendte. Onsdag morgen ved 6-tiden koster bitcoin omkring 11.115 dollar.

De store fald er umiddelbart udløst af, at det sydkoreanske nyhedsmedie Yonhap ifølge Reuters citerede landets finansminister Kim Dong-yeon for, at landet er på vej med regler for at stoppe »irrationelle« investeringer i kryptovalutaer. Med dagens fald fortsætter den markante deroute for værdien af Bitcoin, der nåede over 20.000 dollar i midten af december.

Business anbefaler

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen udpeger her tre ting, der kan påvirke de finansielle markeder onsdag:

  • På regnskabsfronten vil investorerne i dag fokusere på amerikanske bankregnskaber far Goldman Sachs, Bank of America og Alcoa.
  • FED udgiver i aften sin regionale temperaturmåler Beige Book, som sandsynligvis vil vise en pæn aktivitet.
  • De seneste 24 timer har kryptovalutaer været på hælene. Selv en større nedtur får næppe nogen særlig indflydelse på aktiemarkedet. Kryptovalutaerne kører deres eget løb med deres egne »regler« og investorer.

Det sker på markederne

De asiatiske aktører på finansmarkederne står i en for tiden sjælden situation, hvor generelle kursfald på tværs af regionen trækker røde spor over børsernes handelsgulve oven på gårsdagens mangeårige topniveauer.

  • Nikkei 225: -0,7 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,1 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -0,4 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -0,6 pct.