Femernbro åbner for højhastighedstog

Hvis Danmark skal kobles på det europæiske net af højhastighedsbaner, er politikerne nødt til at tage beslutningen nu, fastslår trafikeksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kommende bro til Tyskland er en unik mulighed for at bygge en højhastighedsbane på tværs af Sjælland, der kan flytte flere tusinde daglige udlandsrejsende fra fly til tog og dermed fjerne op til 80 procent af de rejsendes CO2-udslip.

Det mener flere eksperter, som nu ifølge Nyhedsmagasinet Ingeniøren kræver, at regeringen sætter højhastighedstog på dagsordenen.

- Det er helt absurd, at regeringen ikke har brugt vedtagelsen af Femern Bælt som startskud til at udtænke en samlet vision for, hvordan København forbindes med det europæiske højhastighedsnet, siger transportforsker ved Danmarks Tekniske Universitet Alex Landex til Ingeniøren.

Transportminister Carina Christensen har tidligere udtalt, at det giver god mening at etablere en højhastighedsbane til Tyskland. Nu mener hun, at det har lange udsigter, fordi omkostningerne ifølge hende er for høje i forhold til kundegrundlaget.

/ritzau/