Fem ting der stikker ud i Pandoras gyldne regnskab

Har du brug for et overblik over den 134 sider lange årsrapport fra Pandora? Berlingske giver dig her fem ting, der er værd at trække frem fra smykkeselskabets 2015-regnskab.

Man må tage hatten af for farten på vækstlokomotivet Pandora, som med en vækst på 40,2 pct. på et år omsatte for 16,8 mia. kr. i 2015. Det er svært ikke at blive bare en lille smule impojeret af. (Arkivfoto: Christian Liliendahl/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Rekordomsætning

Man må tage hatten af for farten på vækstlokomotivet Pandora, som med en vækst på 40,2 pct. på et år omsatte for 16,8 mia. kr. i 2015. Det er svært ikke at blive bare en lille smule impojeret af. Fire år tidligere omsatte Pandora for mere beskedne 6,7 mia. kr.

2. Lønsomheden vokser

Det er også værd at bemærke, at Pandora ikke bare øger omsætningen markant. Driftsindtjeningen stiger faktisk endnu mere. Mens omsætningen steg 40,2 pct. steg driftsindtjeningen (Ebitda) med 44,7 pct. til 6,2 mia. kr. Det gav en ebitda-margin, som er udtryk for hvor god Pandora er til at tjene penge, på 37,1 pct.

3. Mange flere medarbejdere

I en tid, hvor mange virksomheder igen skærer til og strammer op i organisationen, er det værd at bemærke at Pandora øger antallet af medarbejdere fra 2014 til 2015 med hele 40 pct, så der nu i smykkekoncernen er næsten 14.000 ansatte.

4. Gennembrud i Asien

Der er vækst for Pandora i alle geografier. Der er god vækst at hente i "gamle" Pandora-markeder som USA (34 pct.), Tyskland (44 pct.) og Storbrittanien (50 pct.) men noget tyder på, at Pandora også har fået lidt af et gennembrud i Asien og Stillehavsområdet - som ikke tæller Australien. Her er væksten på over 75 pct., så der her nu sælges Pandora-smykker for halvanden mia. kr.

5. Vage fremtidsforventninger

Håret i suppen i Pandoras regnskab er helt klart noget mere afdæmpede forventninger til 2016. Selv om Pandoras ledelse går efter en vækst på 19 mia. kr. i 2016 skuffer det aktieanalytikerne og investorerne. Det svarer godt nok til en vækst på ca. 15 pct., hvilket mange andre virksomheder ville give deres højre arm for, men analytikerne havde ventet endnu mere af Pandora. Den skuffelse koster på Pandoras aktiekurs, som efter halvanden times handel er sendt 6,7 pct. ned.