Fem skarpe til Nordea efter politianmeldelse

Nordea Danmark er politianmeldt af Finanstilsynet for brud på loven om hvidvaskning af penge. Banken beklager.

Nordea er blevet politianmeldt af Finanstilsynet for ikke at overholde reglerne omkring hvidvaskning af penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De dårlige sager hober sig op for Nordea. Fredag er banken så blevet politianmeldt af Finanstilsynet for ikke at overholde reglerne omkring hvidvaskning af penge.

Bankens kontrolfunktioner har ikke været gode nok, hvilket har udløst 12 påbud og altså en politianmeldelse. Administrerende direktør for Nordea Danmark, Peter Lybecker, beklager.

Kan I genkende Finanstilsynets kritik og påbud?

- Det er ikke godt nok af os. Jeg vil ikke ind i en diskussion af, om det er fair eller rimeligt. Vi har undervurderet omfanget og kompleksiteten i opgaven med at leve op til kravene og er kommet bagud. Det er vi kede af.

- Jeg er ikke nødvendigvis enig i alle punkterne, men det er sagen ligegyldig. Det er ikke godt nok af os.

I er en Skandinaviens største banker, burde I ikke kunne leve op reglerne?

- Det er vigtigt for mig at slå fast, at den samfundsmæssige opgave det er at sikre, at vi ikke kan bruges til hvidvask, den tager vi meget alvorligt.

- Vi har over 1000 medarbejdere på projektet for at sikre det. Men vi er bagud, og det er ikke godt nok.

Er det så på plads nu?

- Finanstilsynets undersøgelse skete for et år siden, og vi har arbejdet stenhårdt siden da. Der er sket mange forbedringer. Vi er ikke på plads endnu, men vi er kommet langt.

I var i medierne grundet Panama-papirerne, I har fået bøder i Sverige og nu er I politianmeldt i Danmark. Har I et problem med jeres kultur i Nordea?

- Det har vi ikke. De her ting er ikke forbundne kar. Vi tager vores samfundsansvar super alvorligt. Det er ledelsens højeste prioritet, og alle vores medarbejdere slider med dette her hver dag. Jeg kan forsikre dig for, at vi tager vores ansvar alvorligt.

Kan man være kunde i Nordea med god samvittighed efterhånden?

- Det kan man. Vi betjener tusindvis af kunder hver eneste dag. Vores medarbejdere er der for kunderne, overholder reglerne og arbejder troværdigt og effektivt. Så selvfølgeligt kan man have tillid til os.