Fem pensionskasser køber 17 procent af Nykredit - børsnotering droppes

Nykredits ejer, Forenet Kredit, har tirsdag indgået en betinget salgsaftale med en kreds af danske pensionsselskaber og dropper dermed børsnoteringen.

Nykredit kunne i dag præsentere endnu et rekordregnskab, men det var ikke regnskabstallene, der var i fokus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nykredit kommer snart på en bredere kreds af ejere. Det bekræfter realkreditkæmpen og dens ejer, Forenet Kredit, i en fondsbørsmeddelse tirsdag morgen.

»Forenet Kredit har i dag indgået en betinget salgsaftale med en kreds af danske pensionsselskaber ledet af PFA og med PensionDanmark, PKA, AP Pension og MP Pension som medinvestorer. Aftalen er betinget af godkendelse af Forenet Kredits repræsentantskab og af relevante myndigheder,« skriver selskabet.

Pensionsselskaberne køber 10,9 pct. af aktierne i Nykredit fra Forenet Kredit for 7,5 mia. kr., og investorerne har samtidig givet tilsagn om fremtidig tilførsel af kapital til Nykredit, hvis der opstår behov for det.

Største salg nogensinde

Pensionskasserne køber samtidig også en del af mindretalsaktionærerne i Nykredits aktieposter. Industriens Fond og Østifterne sælger således en bid af deres ejerandele til investorkredsen, som derigennem samlet set kommer op på 16,9 procent af aktierne til en pris på 11,6 mia. kr.

Hvis transaktionen gennemføres, vil der ifølge Nykredit være tale om det største salg af unoterede aktier til institutionelle investorer i Danmark nogensinde.

PFA bliver største aktør i konsortiet, idet pensionsselskabet vil opnå en ejerandel i Nykredit på 10,03 procent for 6,9 mia. kr., mens PensionDanmark og PKA begge får en ejerandel på 2,4 procent for 1,65 mia. kr. AP Pension køber 1,63 procent for 1,1 mia. kr., mens MP runder af med 0,44 procent for 300 mio. kr.

Selskabet kunne i fredags meddele, at ejeren, Forenet Kredit, havde modtaget et købstilbud på en minoritetsandel fra en investorkreds. Her lød det, at bestyrelserne og koncerndirektionen skulle vurdere, om tilbuddet samlet set er et attraktivt alternativ til en børsnotering af Nykredit. Det handler blandt andet om, hvorvidt tilbuddet ville give en tilfredsstillende adgang til egenkapital. Forenet Kredits bestyrelse ville på den baggrund tage stilling til, om tilbuddet skulle anbefales til Forenet Kredits repræsentantskab, som skal træffe endelig beslutning om evt. salg af aktier.

Den beslutning ser altså nu ud til at være truffet, og børsnoteringen er aflyst.

»Forenet Kredits bestyrelse vil med opbakning fra Nykredit A/S’ bestyrelse og koncerndirektion anbefale Forenet Kredits repræsentantskab at godkende aftalen, hvorved det børsforberedende arbejde indstilles,« skriver selskabet.

En fair pris

Anbefalingen bunder ifølge Nykredit og Forenet Kredit især i følgende punkter:

  • »Nykredit A/S får en solid adgang til egenkapital og dermed stor fremtidig kapitalsikkerhed«
  • »Nykredit A/S får en stabil og langsigtet ejerkreds bestående af stærke danske ejere«
  • »Forenet Kredit fastholder en stor ejerandel på knap 80 pct. af Nykredit A/S«
  • »Forenet Kredit får en fair pris for aktierne«

Det ser dermed ud til at sætte et i det mindste foreløbigt punktum i det drama og stormvejr, som Nykredits børsnoteringsplaner har skabt hos både repræsentantskabet og i medierne. Tilbage i februar 2016 blev det besluttet at iværksætte et børsforberedende arbejde med henblik på, at Nykredit var klar til at gennemføre en børsnotering inden for 24 måneder. Beslutningen om at bringe finanskoncernen på børsen har lige siden mødt kritik fra kunder, medlemmer og eksperter.

Udadtil havde Nykredits koncerndirektion med topchef Michael Rasmussen i spidsen holdt benhårdt på, at en børsnotering var eneste mulighed for at sikre sig den nødvendige fleksible adgang til kapital, men man har dog også efter aftale med bestyrelsen sideløbende undersøgt alternativer til en børsnotering.

»Dette har ført til dialog med flere investorer i foråret 2017, hvilket sidenhen har udviklet sig til konkrete forhandlinger mellem Nykredit, Forenet Kredit og en dansk investorkreds. Det er disse forhandlinger, der nu har resulteret i et købstilbud,« skrev Nykredit i fredags.

Tiltagende pres

Der var i tiden op til meddelelsen om købstilbuddet et tiltagende pres fra flere sider om netop alternativer til børsnoteringen, ligesom der også var flere tunge aktører, der gerne så noteringen helt droppet. Blandt dem var Jan Toft Nørgaard, næstformand i Arla og låntager i Nykredit, som efterfølgende kaldte købstilbuddet en »god løsning, som alle kan være tilfredse med«.

Lars Krull, der er bankforsker og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, var i sidste uge alt andet end tilfreds og mente ikke, at børsnoteringen ville forsvinde.

»De her julelege er dårlige løsninger. Det er den politisk mest korrekte løsning, en »dansk løsning«. Men det er ikke en god løsning. Man kunne lige så godt gå på børsen og få den fulde finansielle stabilitet og fleksibilitet. Jeg er meget ærgerlig over, at bestyrelsen er nødt til at tage dette skridt. Men det er nok, fordi man erkender, at man har et Nykredit, der er for umodent til at gå på børsen. Det betyder dog ikke, at børsnoteringen forsvinder. Pensionskasserne skal selvfølgelig tjene nogle penge, og det gør de ved en børsnotering,« sagde han.