Fem køer indebrændt i opgør med irsk farmer

Danske Bank har siden 2012 forsøgt at få knap ti millioner kroner ud af en tidligere kunde, som ikke vil give slip på sin jord. Foreløbig har farmeren tilbragt to uger i fængsel for at modarbejde banken.

Foto: BORIS ROESSLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap ti millioner kroner skylder den irske farmer Paul O’Shea Danske Bank. Banken har lånt ham pengene med sikkerhed i to marker på i alt 31 hektar, men farmeren kunne ikke klare renter og afdrag, og siden 2012 har banken forsøgt at gøre udlæg i hans ejendom.

Men farmeren har vist sig stædig, og med lige dele lokalpatriotisme og opbakning fra eviction-aktivister har Paul O’Shea modsat sig Danske Banks krav.

Farmeren har allerede én gang været fængslet i sagen, og i sidste måned måtte Danske Banks kurator, George Maloney, igen gå til domstolene med klager over, at han og hans folk var blevet intimideret, verbalt angrebet og sat under opsyn, når de befandt sig på Paul O’Sheas ejendom. En uidentificeret person havde meddelt kuratoren, at han ville »blive begravet på marken«, en anden havde beskrevet ham som en »modig mand« og spurgt ham, om han følte sig sikker på markerne. En dag blev kuratoren mødt med et skilt, hvorpå der stod »Danske Bank please don’t jail my Mammy and Daddy«.

Benzinbomber og ildebrand

I forrige uge spidsede sagen ifølge avisen The Independent til, da kuratoren forsøgte at sælge Paul O’Sheas jord. Familien, som skulle overtage ejendommen, blev ved to lejligheder overfaldet med benzinbomber, som blev kastet ind ad vinduet, hvor en ældre kvinde i 80erne sov. Få dage senere blev den samme families kostald brændt af, og fem køer brændte til døde.

Politiet har mistanke om, at der er tale om påsatte brande, som har sammenhæng til Danske Banks forsøg på at sælge O’Sheas ejendom. Køberfamilien har nu trukket sig fra handlen, skriver avisen.