Fem hovedpiner for Cees ’t Hart

Han lægger op til at tage hårdt fat, den nye boss i Carlsberg. Alle sten skal vendes, og ingen af de køer, han finder under dem, er så hellige, at de ikke kan slagtes.

Jesper Kongskov, journalist og leder af indsigtsgruppen Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Resultatet af den proces, Cees ’t Hart nu skyder i gang, kan ende med at give massive forandringer i en bryggerivirksomhed, der groft sagt har stået stille på omsætnings- og indtjeningsvækst de seneste fem år, og som virker i faretruende vildrede over, hvor den skal hen.

Men selv om alt er i spil i det forestående strategiarbejde, må Cees ’t Hart sande, at der er en virkelighed i Carlsberg, som han skal tage højde for.

Her kommer fem bud på de værste knuder, han skal prøve at løse:

1. Østeuropa. Kun en tåbe frygter ikke Rusland. Det uforudsigelige og voldsomt svingende marked blev forgængerens nemesis. Carlsberg købte sig lige før finanskrisen til dominans i Rusland for over 50 mia. kr. Der er lang vej igen, før den investering har tjent sig hjem. Tør Cees ’t Hart være lige så fast i troen på, at Rusland igen en dag bliver et vækstmarked som forgængeren Jørgen Buhl og fastholde et produktions-set-up, som p.t. kun kører med 65 pct. udnyttelse?

2. Vesteuropa. Carlsbergs gamle kernemarked har det store problem, at det skrumper år efter år. Udfordringen er at blive ved med at tage markedsandele især i konkurrencen med ærkerivalen Heineken og i et faldende marked tjene flere penge på at sælge dyrere og dyrere øl. De seneste kvartaler har været overraskende gode, men det nye regnskab viser, at der kun skal dårligt vejr i foråret til for at punktere fremgangen i lønsomheden.

3. Vækst. Hvor skal den komme fra? Den oprindelige vækstdrøm i Carlsbergs topledelse var at bruge den enorme indtjening fra Rusland til at finansiere et stort opkøb i Kina, som så skulle blive det nye vækstlokomotiv for bryggeriet. Begge dele er slået fejl. Godt nok er Carlsberg vokset i Asien, men slet ikke nok til at kompensere for nedturen i Østeuropa og den kontante tilbagegang i Vesteuropa. Carlsberg mangler en væksthistorie.

4. Aktionærstrukturen. Fondskontrollen i Carlsberg er nok en styrke, men giver også udfordringer for den operative ledelse – bl.a. i forhold til de institutionelle investorer i aktionærkredsen. De går nemlig ikke altid i samme takt. Mens hovedaktionæren Carlsbergfondet – med bestyrelsesformand Flemming Besenbacher i spidsen – tænker på arven efter brygger Jacobsen og forvaltningen af hans tanker for virksomheden i dag, tænker de institutionelle investorer alene på afkastet af deres investering. Cees ’t Hart skal i den grad lære at balancere mellem sine ejere og deres meget forskellige krav til ham.

5. Aktiekursen er en akilleshæl i Carlsberg og har været det historisk. Ser man på aktiekursen i dag og sammenligner med for fem år siden, ligger den sølle to pct. højere. Den fremgang, som øl-aktien har oplevet i år, er samtidig ved at være sat over styr. Med gårsdagens næsten ti pct. store fald er stigningen fra nytår til nu kun sølle 12 pct. Men hvis Hart vil fastholde Carlsberg som en vækstvirksomhed – og det siger han, at han vil – skal aktiekursen op. Ellers kan Carlsberg og Carlsbergfondet ikke finansiere og tage det næste store vækstspring, der kan genetablere vækstfortællingen i virksomheden via et stort opkøb. Bare spørg tidligere Carlsberg-direktør Nils Smedegaard Andersen. Det var netop det, han kæmpede indædt med at få til at ske for ti år siden, så Carlsberg kunne være med i konsolideringen i bryggeriindustrien. Og der står vi igen. Hvis Carlsberg og Cees ’t Hart kan nå det.