Fem geniale opfindelser til diabetikere

Læs om de kreative og nyttige opfindelser, der gør det nemmere at være diabetiker.

Foto: Lucy Nicholson/ Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver nok aldrig rigtig sjovt at være diabetiker, men der findes mange opfindelser, der i hvert fald kan gøre det nemmere.

Især diabetes 2 rammer flere og flere på grund af usund livsstil, og også mange unge mennesker rammes af sygdommen. Men selvom diabetes er en besværlig sygdom, der ofte kræver mange omlægninger i livsstilen, findes en hel opfindelser, der kan gøre diabetikeres hverdag noget nemmere.

Websiden trendhunter.com har identificeret hele 46 opfindelser, der på én eller anden måde gør det lettere at leve med sukkersyge. Mange af opfindelserne er lavet for at gøre det lettere for diabetikere at måle deres blodsukkerniveau i løbet af dagen.

Og hvorfor så det? Jo, de fleste diabetikere behandles med insulin, har det formål at sænke sukkerniveauet i blodet, som kan give varige skader på nyre, øjne og nerver.

Men insulin har den bivirkning, at det kan gøre blodsukkerniveauet meget lavere end for raske mennesker. Hos nogen betyder lavt blodsukker træthed, sult eller andet ubehag, mens andre ikke mærker symptomer inden de går i krampe eller bliver bevidstløse. Derfor er det vigtigt for diabetikere jævnligt at måle deres blodsukkerniveau.

Her er samlet fem af de 46 opfindelser til diabetikere, der er udviklet til at overvåge blodsukkeret:

1. Kontaktlinser, der skifter farve

Oprindeligt har diabetikere skulle stikke fingeren til blods for at måle blodsukkerniveauet. Men det australske firma Chameleon Vision  har udviklet en kontaktlinse, der skifter farve, når ens blodsukker falder, så det ikke kræver mere end et blik i spejlet for at tjekke om alt er, som det skal være.

Mens man alligevel står foran spejlet, kan man også lige nyde synet af sig selv eller måske beundre sine babyblå kontaktlinser. Kontaktlineproducenten har nemlig et utal af farver, man kan vælge imellem, så man også kan se godt.

Se geniale og danske opfindelser her!

2. Glukosemeter til iPhone

Det franske medicinalfirma Sanofi har udviklet et glukosemeter til Apples iPhone, der er hurtigt og nemt kan måle blodsukkeret og holder styr på både blodsukker og kalorieindtag for diabetikeren.

Sanofi har diabetes som et af sine ekspertområder og har forsket meget i sukkersyge, så glukosemeteren er udviklet på baggrund af mange års forskning.

Den lille måler kan sættes på en iPhone og betyder derfor ikke ekstraudstyr eller ledninger i tasken.

3. Glukosearmbånd til børn

Børn, der får diabetes 1, oplever af og til at blive holdt uden for, fordi de er syge, ikke kan spise de samme ting som andre og skal stikkes i fingeren for at måle blodsukkeret. Det har den unge tyrkiske designer Maral Kinran taget med i sin kreative proces i udviklingen af sit glukosearmbånd til børn med sukkersyge.

Armbåndet måler barnets blodsukker med infrarød teknologi, og viser et smileyansigt på displayet, hvis blodsukkerniveauet er, som det skal være.

Armbåndet hedder ’Diaby’ og vandt guldprisen ved SYDA (Samsung Young Design Awards).

Se 10 skøre opfindelser her!

4. Diabetes-tatovering

Er man en diabetiker, der ikke kan få nok af nåle, så kan man få sig en tatovering, der samtidig måler sukkeret i blodet. Draper-laboratoriet, der ligger i Massachusetts, har udviklet blæk til tatoveringer, der indeholder nanopartikler.

Nanopartiklerne ’holder øje’ med sukkeret i blodet, og bliver niveauet for lavt, bliver tatoveringen lilla. Er der derimod sukker nok i blodbanerne, er tatoveringen orange.

I 2009 blev blækket testet på mus, og forskerne bag blækket sagde da, at det ville tage cirka to år, før blækket kunne komme på markedet.

5. Forebyggende skosåler

Har du endnu ikke fået diabetes, og frygter du at få det? Dine fødder kan hjælpe dig med at finde ud af, om du er ved at blive sukkersyg.

Det newzealandske medicinalfirma Zephyr har udviklet såler, der kan måle om dine fødder af ved at blive følelsesløse – et almindeligt symptom på sukkersyge. Det gør de blandt andet ved at måle føddernes temperatur. Med til sålerne hører en lille radiosender, der transmitterer fod-data til en computer, så du eller din læge kan holde øje med, om dine fødder og resten af dig er sunde og raske.