Fem dyre tabersager for DONG

DONG Energy viser bedring, men store nedskrivninger resulterer i en rød bundlinje. Her er de fem sager, der har kostet energiselskabet dyrt.

Siri-platformen skabte igen problemer for DONG i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: fotograf jasper carlberg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG har forbedret sine resultater markant i 2013 - ikke mindst gennem frasalg, effektiviseringer og den famøse milliardindsprøjtning fra Goldman Sachs.

Frasalgene udgjorde i alt 14,4 mia. kroner, omkostningsreduktionerne løber op i 1,4 mia. kroner, omkring 1000 stillinger er nedlagt, og kapitalindskuddet fra Goldman Sachs samt ATP, PFA og de eksisterende aktionærer bliver i alt 13 mia. kroner.

Alligevel kommer energiselskabet ud af 2013 med et underskud på en mia. kroner. Her spiller en række tabersager en afgørende rolle - for DONG har nedskrevet i alt fem mia. kroner primært på fem aktiviteter, som påvirker resultatet negativt.

  • Nedskrivning på 0,5 mia. kroner på det norske olie/gasfelt Gyda (0,1 mia. kroner efter skat) som følge af et ændret skøn over retableringsforpligtelserne.

  • Nedskrivning på 1,8 mia. kroner på de norske olie/gasfelter Oselvar og Ula (0,4 mia. kroner efter skat) efter et lavere reserveskøn og performance problemer på Oselvar. Det lavere skøn har en afledt effekt på Ula-feltet, da gassen fra Oselvar anvendes i produktionen på Ula.

  • Nedskrivning på 0,9 mia. kroner på olie/gasfelterne i Siri-området efter fundet af en revne mere i Siri-platformens undersøiske struktur. Produktionen blev af den grund lukket ned.

  • Nedskrivning på 0,4 mia. kroner på DONGs ejerandel på én procent i det norske transmissionsnet Gassled. I juni 2013 ved de norske myndigheder en væsentlig reduktion af tarifferne fra 2016.

  • Nedskrivning på 1 mia. kroner på det gasfyrede kraftværk Enecogen i Holland. På grund af lave kul- og CO2-priser forventer DONG, at det også de kommende år bedre vil kunne betale sig at fyre med kul end gas i elsektoren.

Ifølge DONGs koncernchef Henrik Poulsen er de markante nedskrivninger »ikke tilfredsstillende«.

»Som følge af nedskrivninger på aktiver, herunder primært olie- og gasfelter og gasfyrede kraftværker, er resultatet efter skat negativt. Koncernen har i de seneste år foretaget omfattende hensættelser og nedskrivninger på kontrakter og aktiver. Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, og det er derfor et særskilt mål for de kommende år markant at nedbringe disse effekter med henblik på at løfte nettoresultatet,« siger Henrik Poulsen i årsregnskabet for 2013.