Fem bud på Nordens nye bankkonge

Søgningen efter en ny topdirektør til Skandinaviens største bank, Nordea, er i gang. Pilen peger på en svensker i stedet for danske Christian Clausen. Fagforening er bekymret for, om det bliver en spareivrig direktør, som nedprioriterer udviklingen af forretningen.

Christian Clausen, koncernchef i Nordea, er fyldt 60 år og derfor er banken begyndt at se sig om efter en ny topchef, som kan erstatte den magtfulde dansker på posten. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal det være en svensker, en finne eller endnu engang en dansker, som skal stå i spidsen for Nordens største bank, Nordea, med godt 29.000 ansatte? Vigtigt er det i hvert fald, at det er en hård negl med entydigt fokus på bundlinjen, og som er god til at arbejde sammen med Nordeas formand, den karismatiske og noget uforudsigelige pengemand Björn »Nalle« Wahlroos, der repræsenterer Nordeas største aktionær, Sampo, med en aktiepost til en værdi på svimlende 73 mia. kroner.

Björn Wahlroos er om nogen kendt for at pleje benhårde aktionærinteresser og for at fokusere på afkastet til aktionærerne, hvad der ofte er i konflikt med det, som en kundefokuseret dansk bankmand arbejder med og forsøger at tegne et billede af. Nu har Björn Wahlroos og bestyrelsen ifølge Berlingske Business’ oplysninger hyret rekrutteteringsfirmaet Egon Zehnder til at søge efter en ny topchef til Nordea, der skal afløse den 60-årige danske Christian Clausen.

I søgningsprocessen spiller Wahlroos en stor rolle, eftersom den 62-årige finske milliardær er en yderst magtfuld herre. Han er medejer af og formand for finansgiganten Sampo, der har godt 21 pct. af aktierne i Nordea og desuden ejer Nordens største forsikringsselskab, If. Via ejerskabet sidder Wahlroos som formand i Nordeas bestyrelse, ligesom han har finske Kari Stadigh, der er adm. direktør i Sampo, med i Nordea-bestyrelsen.

Kilder i finansverden nævner særlig to som de mest oplagte kandidater til at efterfølge Christian Clausen. Den første er svenske Torbjörn Magnusson, der er koncernchef i If og af Wahlroos sat ind som formand for nomineringsudvalget i Nordea. Nomineringsudvalgets opgave er at fremsætte forslag om valg af bestyrelsesmedlemmer, bestyrelsesformand og revisor samt vederlag til disse og honorar til revisor på Nordeas generalforsamling. At Torbjörn Magnusson selv sidder i nomineringsudvalget taler for, at det kun er formand Wahlroos og næstformand Marie Ehrling, som er med i rekrutteringsprocessen.

51-årige Torbjörn Magnusson, der er ingeniøruddannet og selvudråbt forsikrings-nørd, nyder stor respekt hos Wahlroos. Desuden taler det ifølge kilder for Magnusson, at han er svensker. Wahlroos er angiveligt ligeglad med topchefens nationalitet, så længe denne kan skaffe et godt årligt afkast. Derimod har andre i bestyrelsen den holdning, at topchefen i Nordea bør være svensker, siger kilden.

Hvad der taler imod Magnusson er, at han har arbejdet med skadesforsikring hele livet og derfor ingen bankerfaring har. Desuden vil det være mærkeligt at flytte ham væk fra If, hvor han ser ud til at være den perfekte mand til at udbygge Ifs førerposition i Norden, måske endda med en fuld overtagelse af Topdanmark, hvor If i dag sidder på knap 30 pct. af aktierne, og hvor Magnusson tidligere i år blev valgt som næstformand. Eftersom Sampo er eneejer af If, er dette af interesse for Wahlroos.

Den anden oplagte kandidat til topposten i Nordea er finske Casper Von Koskull. 55-årige Von Koskull er i dag chef for Nordeas Wholesale Banking, dvs. de største erhvervskunder og institutionelle kunder, og han er medlem af koncernledelsen i Nordea. Også han er meget tæt på Wahlroos, og han har stor erfaring fra bankverden med ledende stillinger i UBS, Citibank og senest Goldman Sachs, inden han i 2010 kom til Nordea. En kilde i finanssektoren peger på, at det taler imod Von Koskull, at han er for meget kundemand og derfor ikke besidder den fornødne kompetence på selve bankdriften. En kilde tvivler også på, om han overhovedet har lyst til jobbet.

Udover disse to kandidater fortæller kilder om tre outsidere til posten som topchef i Nordea. Det har flere gange lydt, at toneangivne personer i Nordea mener, at danskerne fylder lige rigeligt i den svenske koncern.

Skulle det alligevel blive en dansker, sidder der to ret oplagte kandidater i Nordeas koncernledelse, nemlig finansdirektør Torsten Hagen Jørgensen samt Mads G. Jakobsen, der er næstøverste chef for Retail i hele Nordea og landechef i Nordea Danmark. Begge to er kendt som kompetente bankfolk, der kender Nordea til bunds. Desuden er alderen med dem, eftersom ingen af de to endnu er fyldt 50 år.

En tredje dark horse i spillet kan være Rickard Gustafson. Den 51-årige svensker er i dag topchef i SAS, men han besidder også stor finansiel viden og erfaring med en fortid i finansgiganten GE Capital, ligesom han har været topchef i forsikringskoncernen Codan/Trygg-Hansa. Gustafsons fire år i SAS har givet ham erfaring i at arbejde i en koncern, der driver forretning på tværs af de nordiske lande, ligesom Nordea gør. Desuden har Gustafson stået i spidsen for en gevaldig oprydning i SAS, herunder lanceringen af og delvis gennemførelse af spareplaner for milliarder af kroner. Det er noget, der tiltaler bundlinjeorienterede Björn Wahlroos.

Nordea har gennemført flere store spareplaner, og hos de finansansattes fagforbund Finansforbundet frygter formand Kent Petersen, at den kommende Nordea-topchef vil skære endnu mere – og sløjfe et vigtigt fokus på fremtidens innovation og opbygning af nye forretningsområder. »Jeg er bekymret for, at omkostningsfokus tager overhånd. Der er skåret ind til benet. Der har været stort pres på meget arbejderne og meget overarbejde. Selv om mange medarbejdere også trives, er min bekymring, at man prioriterer omkostningsbesparelser og ikke tænker tilstrækkeligt på investering, vækst, innovation og nye forretningsområder. Så er det rigtig ærgerligt,« siger Kent Petersen.

Under Christian Clausen er Nordea p.t. i gang med en kæmpe omstrukturering af IT-siden. Det skal gøre Nordea klar til at møde nye digitale konkurrenter, ligesom det skal sikre, at banken ikke længere får kæmpebøder a la den til banken fra det svenske finanstilsyn for brud på hvidvaskreglerne for nylig.

Hovedpersonen selv, Björn Wahlroos, er ifølge Sampos presseafdeling på rejse og kan ikke svare på spørgsmål. Meldingen fra koncernkommunikationsdirektør i Nordea Claus Christensen er kortfattet: »Vi har ingen kommentarer.«

 
Nordea-bestyrelsen har sat jagten ind på en ny topchef i Nordea og dermed afløser for Christian Clausen. Banken er pt. i topform, men store udfordringer venter forude. Fold sammen
Læs mere