Fedtafgift udløser fyringsrunde hos Toms

Den omstridte fedtafgift får direkte konsekvenser for ansatte i Toms Gruppen.

Arkivfoto. Produktionen på Toms. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

34 funktionærer. Så meget koster den omstridte fedtafgift på fødevarer for chokoladekoncernen Toms.

Virksomheden har 50 procent af sin omsætning i Danmark, og slikproducenten bliver dermed hårdt ramt af den nye afgift, der er på 16 kr. pr. kilo mættet fedt i fødevarer.

Under finanskrisen afskedigede Toms 25 pct. af medarbejderstaben, så der nu er 750 ansatte i Toms Gruppen. Nu får 34 funktionærer en fyreseddel, skriver Børsen."Vi laver lidt omstruktureringer. Vi skærer ned i vores funktionærstab for at ruste os til, at tingene bliver vanskeligere i Danmark og for at frigøre nogle ressourcer til at satse på eksport," siger Jesper Møller, topchef i Toms Gruppen og formand for DI.

Ambitionen er, at salget i Danmark på sigt kun skal fylde 25 pct. af virksomhedens samlede omsætning."Vi har en utrolig stor produktportefølje og laver også mange specielle varer til mange eksportmarkeder. Også på eksporten prøver vi at trække ind og fokusere på nogle færre markeder og enklere produkter, samtidig med at vi forsøger, at få hul på et eller flere af de store eksportmarkeder som eksempelvis et af BRIK-landene. Det er et problem for os, at Danmark fylder så stor en del af vores forretning, når vilkårene bliver vanskeligere," siger Jesper Møller.

Toms Gruppen pusler med idéen om, at etablere et pakkeri i Polen. Jesper Møller understreger, at det ikke vil koste danske arbejdspladser.Fedtafgiften trådte i kraft 1. oktober i år. Danske og udenlandske fødevarer ligestilles, så fødevarer, der importeres til Danmark, også pålægges afgiften.