Fedt, slik og tobak skal betale for skattelettelser

Regeringen uddeler tørre tæsk til producenterne af slik, is, tobak og mættet fedt. Danskernes usunde vaner beskattet med yderligere 2 mia. kr.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En pose slik stiger med 25 pct., en pakke smør med 5 kr. og 20 blå kings kommer til at koste 35 kr. Det er nogle af konsekvenserne af regeringens skatteudspil, der nu skal forhandles på plads i Folketinget.

Et skatteudspil, der lægger pres på producenterne af de usunde produkter.

Vedtages udspillet betyder det blandt andet, at afgiften på slik, chokolade og is forhøjes med 25 pct. Det betyder 3,55 kr. pr. kilo slik og chokolade og 0,85 kr. pr. liter is.

Afgiften på sukkerfrie sodavand sættes samtidig ned, mens sodavand med sukkerindhold bliver dyrere, ligesom regeringen foreslår en afgift på 20 kr. pr. kg. mættet fedt i mælkeprodukter og i vegatabilske olier og fedtstoffer.

Endelig lægger regeringen op til højere afgift på tobak. Det betyder blandt andet at 20 cigaretter i kiosken kommer til at stige med 3 kr. til 35 kr.

”Der er ingen tvivl om, at det gør livet vanskeligere for producenterne af disse vare, og at det vil ligge et vist tryk på indtjeningen,” siger Henrik Stender, adm. direktør for analysevirksomheden GKF, der har fokus på detailbranchen.

Fedtafgiftet alene forventes at øge provenuet med 1 mia. kr., mens slikafgiften leverer 450 mio. kr. og tobak 550 mio. kr.

Henrik Stender tvivler dog på, at politikerne for alvor vil får held til at ændre forbrugernes adfærd, når det gælder slik og chokolade.

”Mens det kan få stor indflydelse på dagligvare som ost og smør er slik og sodavand ikke ligeså prisfølsomt. Det vil formentlig få grænsehandlen til at stige, men folk vil ikke holde op med at købe fredagsslik på ungerne,” siger Henrik Stender.

”Når det handler om at forkæle sig selv, er danskerne ikke så følsomme overfor prisen.

Hos selskabet bag House of Prince mener adm. direktør Marie Polet, at det er for tidligt at udtale sig om konsekvenserne.

”Vi har bemærket regeringens udspil til en skattereform og forslaget vedr. ændring af afgifterne på tobak. For at kunne give en egentlig vurdering af konsekvenserne for markedsudvikling og grænsehandel er vi dog nødt til at kende flere detaljer.”