Fede børn får hjertesygdomme som voksne

I dag offentliggør New England Journal of Medicine en stor dansk undersøgelse om sammenhængen mellem børns vægt og risikoen for hjertekarsygdomme som voksne.

Mere end 270.000 danske børn født mellem 1930 og 1976, er blevet fulgt, fra de var syv til de fyldte 13 år, og blandt dem, som blot var moderat overvægtige, viste det sig, at de havde en forhøjet risiko for hjertesygdomme som voksne. Og jo mere overvægtigt, desto større risiko, selv blandt teenagere.

Undersøgelsen er en af de største af sin art, og blev påbegyndt på et tidspunkt, hvor fedme blandt børn ikke blev betragtet som et særligt stort problem, skriver Wall Street Journal. Ved at undersøge børnenes body mass index (BMI) fandt man, at risikoen var til stede både hos mænd og kvinder, med en svagt øget risiko hos mændene. 11,7 procent af de 13 årige drenge, der målte 1,56 m og vejede 44 kg, udviklede hjertesygdomme, inden de fyldte 60 år, mens risikoen voksede til 15,5 procent blandt de drenge, der målte det samme, men vejede 11 kg mere.

Men hvis vi tror, vi har problemer her i landet, er det for intet at regne mod de problemer, amerikanerne står overfor.

En tredjedel af de amerikanske børn og unge er overvægtige eller fede, mens 15 procent er direkte fede, skriver den amerikanske læge David Ludwig som en efterskrift til den danske undersøgelse.

Den danske undersøgelses resultater bekræfter kun, hvad man allerede har formodet i mange år, men det er første gang, at det er blevet påvist så nøjagtigt. Ud af de 276.835 personer, der deltog i undersøgelsen, har 10.235 af mændene og 4.318 af kvinderne senere i livet udviklet hjertekarsygdomme, og i nogle tilfælde er de døde af det.

Epidemologen Jennifer Baker, fra instituttet for forebyggende medicin på Centret for Sundhed og Samfund i København siger til Wall Street Journal, at selv om sammenhængen mellem overvægt og hjertekarsygdomme ikke er til at komme udenom, skal det ikke forstår sådan, at alle fede eller overvægtige børn er dømt til at få et dårligt hjerte. Men undersøgelsen viser, at mens risikoen er moderat, mens de overvægtige børn er i syv års-alderen, stiger den dramatisk, når børnene bliver 13 år.

»Det betyder, at selv om det kun drejer sig om en kortere periode af barnets liv, er der mulighed for at hjælpe disse børn med ar reducere deres risiko i fremtiden.«