FDA-dokument sætter spørgsmålstegn ved Novos lægemiddelhåb

Når Novo Nordisk den 24. maj skal præsentere sin sag og forsøge at overbevise et uafhængigt ekspertpanel om at anbefale kombinationsproduktet Ideglira til behandling af type 2-diabetes, så lægger den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, op til at drøfte, om resultaterne i nogle af studierne er skævvredet.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremgår af orienteringsdokumentet fra FDA inden mødet.

»Som følge af bekymringerne i forhold til studiedesignet, så er vi ikke i stand til konkludere, at Ideglira er "superior" (overlegen, red.) sammenlignet med Ideg (insulin degludec eller Tresiba, red.), således som ansøgeren har konkluderet,« skriver FDA blandt andet.

Novos Ideglira kombinerer Novos egne diabetesprodukter - det langtidsvirkende insulin Tresiba samt GLP-1-analogen Victoza. I nogle af fase 3-studierne med Ideglira sammenligner Novo kombinationsproduktets effekt på langtidsblodsukkeret med en behandling med langtidsvirkende insulin, Tresiba.

FDA peger dog på, at det i flere tilfælde er sket på en måde, hvor der blev lagt et loft over dosis i insulinarmen, så den ikke oversteg den højest mulige insulindosis, som kunne tages via kombinationsproduktet.

Men dette er forskelligt fra, hvorledes insulin benyttes i det virkelige liv. Og en utilstrækkelig dosering af insulin i studierne kan have skævvredet vurderingen af midlets effekt til fordel for kombinationsproduktet, vurderer FDA.

Sydbank: Drøftelse af problemstilling er naturligt

Hos Sydbank anser analytiker Søren Løntoft Hansen det for naturligt, at FDA ønsker at drøfte problemstillingen al den stund, at Ideglira bygger på et produkt, der normalt kommer i en fast dosis, nemlig Victoza, samt et produkt, der kommer i en fleksibel dosis, nemlig det langtidsvirkende insulin, Tresiba.

»Og generelt, når jeg ser orienteringsdokumentet og sammenligner det med andre tilsvarende dokumenter fra FDA, så mener jeg ikke, at det særligt bekymrende, og det ændrer ikke på mine forventninger om en godkendelse,« siger Søren Løntoft Hansen og tilføjer.

»Men det er bestemt muligt, at det ændrer på, hvor stærk en indlægsseddel, man i sidste ende får.«