FBI vil ind i 14 andre iPhone-telefoner

Trods skarpe udmeldinger fra også Det Hvide Hus har FBI ikke kun hevet Apple i retten for at låst en enkelt krypteret telefon op - på fire måneder er det sket 15 gange. Det sætter yderligere skub i at udvikle krypteret udstyr, som producenterne ikke selv kan komme ind i.

To betjente fra politiet i New York på vagt ved Apple-butikken på Fifth Avenue, hvor der tirsdag var demonstration mod regeringen i sagen, hvor Apple afviser at ville bistå forbundspolitiet FBI med at hacke sig ind i en krypteret mobiltelefon, som attentatmanden bag massakren i San Bernardino i december havde på sig, da han selv blev dræbt. Foto: Jewel Samad, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD

Der er ikke kun tale om den ene iPhone-telefon, som det amerikanske forbundspoliti FBI forsøger at tvinge Apple til at hacke sig ind i. De seneste fire måneder har det amerikanske justitsministerium bedt om retskendelser på at få Apple til at åbne 15 iPhone-telefoner.

Det fremgår af retsdokumenter, som amerikanske medier har fået fat i, og det styrker Apples sag. Apples topchef, Tim Cook, har afvist at ville parere ordre og udvikle en ny udgave af sin iOS-mobilsoftware uden de sikkerhedsspærringer, som er standard nu, og lægge den ind på den iPhone, som politiet beslaglagde efter at have skudt og dræbt den ene af de to, der 2. december stod bag en massakre i San Bernardino i Californien, hvor 14 blev dræbt og 22 såret.

Angrebsmandens iPhone 5C-telefon var, som det er standard for nyere iPhone-telefoner, krypteret, så alle data er kodet, og politiets efterforskere har ikke kunnet knække krypteringen.

Myndigheder: Kun én telefon

Både Det Hvide Hus, det amerikanske justitsministerium og FBIs topchef har gentagne gange understreget, at domstolens afgørelse kun drejer sig om »denne ene telefon«, og at det ikke handler om at tvinge teknologigiganterne til at installere såkaldte bagdøre i deres software og produkter, så myndighederne altid vil kunne komme ind. Det har en samlet teknologibranche også pure afvist al tanke om, fordi det dermed ville bringe folks sikkerhed i fare, da også hackere så vil kunne trænge igennem sikkerhedsmekanismerne.

Apple-topchef Tim Cook har flere gange understreget, at Apple på alle andre tænkelige måder har bistået politiet i San Bernardino-sagen, fordi Apple heller ikke støtter terrorister, men her går grænsen.

Oplysningerne om de mange andre forsøg på at tvinge Apple til at hacke telefoner styrker Apples sag. Siden oktober har Apple fået 13 anmodninger om at låse telefoner op, og ifølge anklagemyndighedens papirer er en 15. sag netop afleveret til retten i Massachusetts, skriver nyhedsbureauet Reuters. Af den oversigt, som Apple har afleveret til retten, og som blev frigivet af en dommer sent mandag amerikansk tid, fremgår, at Apple har afvist at bistå i mindst 12 af de indtil nu 15 sager.

Det demokratiske medlem af Kongressen, Ted Lieu, bad tirsdag FBIs direktør James Comey om at trække kravet til Apple tilbage. Han argumenterer i stedet for, at Kongressen bør drøfte og beslutte, om amerikanske teknologivirksomheder skal give myndighederne adgang til deres produkter. Ted Lieu stod i januar sammen med en republikansk kollega bag et nyt lovforslag, »Encrypt Act«, som skal forhindre, at de amerikanske delstater hver især kan kræve, at »en producent, udvikler, sælger eller udbyder« designer eller ændrer sikkerheden på et produkt, så det kan afkrypteres eller overvåges af myndighederne.

Sag sætter fart på mere kryptering

Flere topchefer i teknologiverdenen slår fast, at sagen mellem FBI og Apple uanset det endelige udfald vil betyde, at der vil blive skruet op for bestræbelserne på at udvikle software og udstyr, som er sikret mod indtrængen fra myndighederne ved, at end ikke virksomhederne selv kan tilgå dem, når de først er krypteret.

Box, som sælger lagerplads på nettet, har ifølge sikkerhedsdirektør Joel de la Garza allerede prioriteret, at kunderne selv skal kunne tilgå de data, som de gemmer. Hensigten er at gøre det umuligt for Box, selv hvis myndighederne stiller med en dommerkendelse, at gøre noget.

»Vort mål er at nå til et niveau med »nul kendskab« fra virksomheden, så vores kunder har total kontrol over deres data,« siger han til Reuters.

Apple, Google Facebook, Microsoft og mange flere har fremskyndet brug af kryptering og af krypterede internetforbindelser, efter at den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden fra juni 2013 har fremlagt tophemmelige papirer, som dokumenterer, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA står bag masseovervågning af tele- og internettrafik i både USA og udlandet.