FBI opgav at trænge ind i 7.000 krypterede telefoner

Agenter fra det amerikanske forbundspoliti oplever stigende problemer med at få adgang til data på mobiltelefoner, der krypteres. Det er bare den barske virkelighed, siger ekspert.

FBIs direktør, Christopher Wray, oplever stigende problemer i efterforskningen, fordi stadig flere krypterer deres telefoner af frygt for overvågning. Arkivfoto: Chip Somodevilla, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over halvdelen af de mobiltelefoner, som det amerikanske forbundspoliti FBI har beslaglagt i løbet af et år, har politifolkene ikke kunnet tilgå, fordi de har været krypteret.

Det sagde FBI-direktør Christopher Wray forleden i en tale ved det internationale forbund af politichefer i Philadelphia i USA og bragte dermed ved på bålet i debatten mellem teknologigiganterne og myndighederne om krypteret - eller kodet - kommunikation.

»Et kæmpe stort problem«

På 11 måneder har politifolkene måttet opgive ævred på flere end 6.900 mobiltelefoner.

»For at sige det mildt er det et kæmpe stort problem. Det har indflydelse på efterforskninger over grænserne - narkotika, menneskesmugling, antiterrorindsatsen, bander, organiseret kriminalitet, misbrug af børn,« sagde han ifølge nyhedsbureauet Associated Press.

Politi og efterretningstjenester har længe klaget over, at den omsiggribende kryptering af kommunikation og data volder dem kvaler, når de efterforsker sager. Selv om de skal have en dommerkendelse for at kunne få adgang til folks data, betyder krypteringen, at de alligevel ikke kan trænge ind og finde spor fra kommunikationen.

Selv ikke mobilproducenterne selv er i stand til at skaffe sig adgang til dataene, hvis de ville det.

Ekspert: Sådan er virkeligheden nu

»Kryptering, som frustrerer efterforskningen, er bare den barske virkelighed fra nu af for myndighederne. Selv hvis producenterne ikke byggede sådan en kryptering ind, ville det være muligt at få fat i software, som krypterer data på samme måde,« siger cybersikkerhedsekspert, professor Alan Woodward fra University of Surrey i Storbritannien, til britiske BBC.

Siden den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden i 2013 afslørede omfattende, amerikansk spionage og overvågning, hvor bl.a. efterretningstjenesten NSA havde snabelen direkte nede i datakommunikationen hos en række af verdens største IT- og teknologiselskaber, som alle er amerikanske - Microsoft, Apple, Facebook, Google m.fl. -, har teknologigiganterne gradvis indført flere muligheder for, at folk kan kryptere deres data og deres kommunikation. I mange tilfælde er krypteringen slået til som standard, når man køber en ny telefon og tager den i brug. I praksis skal man blot indtaste sin adgangskode, når man vil bruge telefonen. Det låser indholdet op, og så snart man slukker skærmen eller slukker telefonen helt, aktiveres krypteringen automatisk, så ingen kan få adgang til data på telefonen: SMSer, MMSer, billeder, dokumenter m.m.

Kampen brød ud i lys lue, da Apple i 2016 nægtede at efterkomme en domstols ordre om, at Apple skulle lave en falsk sikkerhedsopdatering til en iPhone, som FBI havde beslaglagt fra et par, som havde dræbt 14 og såret 22 alvorligt ved et terrorlignende angreb i byen San Bernardino i Californien. FBIs agenter kunne ikke låse den krypterede telefon op og krævede derfor, med opbakning fra det amerikanske justitsministerium, at Apple med en opdatering af telefonen slog alle dens sikkerhedsfunktioner fra, så politiet kunne få adgang til dens data.

Nej til bagdøre

Det nægtede Apple pure med henvisning til, at det ville kunne misbruges af myndighederne, og at kunderne har en lovbeskyttet ret til privatlivets fred, hvilket kryptering sikrer.

Apple fik solid og bred opbakning, og sagen medførte en stor, offentlig debat.

FBI valgte til sidst at droppe sagen, da forbundspolitiet købte sig hjælp fra angiveligt israelske hackere til at trænge ind i den beslaglagte telefon mod at betale angiveligt mindst 1,3 millioner dollars. Tre amerikanske medier har siden anlagt sag for at få FBI til at fortælle, hvor meget der blev betalt for opgaven.

Teknologigiganterne nægter at indbygge såkaldte bagdøre i deres software, som ellers skulle sikre, at myndighederne altid alligevel har en vej ind, hvis hoveddøren er lukket.

Grænsen er hårfin

FBI-direktør Christopher Wray er dog godt klar over, at der er en hårfin grænse.

»Jeg har forstået det. Der er en balance, som er nødt til at blive ramt, mellem kryptering og vigtigheden af at give os de værktøjer, som vi har brug for for at kunne opretholde den offentlige sikkerhed,« sagde han på politichefernes møde.

Her udtrykte han også håb om, at de amerikanske politikere vælger at godkende en fortsættelse af den meget omdiskuterede lov »Foreign Intelligence Surveillance Act« (FISA)- et lovkompleks fra 1978, som oprettede en hemmelig domstol, som skal godkende efterretningstjenesternes ønsker om udvidet aflytning af militante personer, folk under mistanke for cyberkriminalitet eller med planer om at bruge masseødelæggelsesvåben og andre udenlandske mål. Efterretningstjenesten NSAs adgang til at indsamle og analysere udlændinges e-mails og anden digital kommunikation ved brug af FISA-loven udløber ved årsskiftet.

EU har opfordret USAs præsident Donald Trump til ikke at godkende en fortsættelse af loven, men FBI-direktøren forudser, at der vil komme »en blind plet« i fremtidig efterforskning, hvis den ikke forlænges.