FBI betalte hackere for at knække iPhone

Det var professionelle hackere, der skaffede FBI adgang til den telefon, som Apple nægtede at knække koden til.

Apples afvisning af at følge en domstols krav om at låse en beslaglagt iPhone 5C op har blandt andet fået aktivister på banen, som støtter, at folk skal kunne have deres oplysninger i fred for både myndigheder og hackere. »Sikre telefoner redder liv,« står der på skærmene under denne protestaktion. Arkivfoto: Frederic J. Brown, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Professionelle hackere skaffede det amerikanske forbundspoliti FBI adgang til den beslaglagte og krypterede iPhone-telefon, som efterforskere gennem måneder forgæves havde forsøgt at trænge ind i.

Hackerne havde opdaget en hidtil ukendt sikkerhedsfejl i Apples software, og med den viden kunne der skabes en hardware, som hjalp FBI med at knække den fircifrede adgangskode på telefonen uden at starte den sikkerhedsfunktion, som ville have slettet alle data, skriver Washington Post. Med den specialbyggede hardware kunne man komme forbi låsemekanismerne på tre timer, hvis blot man kunne teste en ny talkombination hvert sekund.

Tidligere har der været rygter om, at det israelske firma Cellebrite skulle være involveret.

Apple sagde nej

Telefonen, en iPhone 5C, blev beslaglagt, efter at politiet skød og dræbte et ægtepar, som stod bag et attentat i begyndelsen af december 2015 i San Bernardino i Californien, hvor 14 mennesker blev dræbt. Telefonen var imidlertid krypteret eller kodet, og kun med den rigtige adgangskode kunne politiet skaffe sig adgang til e-mails, dokumenter, billeder m.m. på den.

Da FBI ikke selv kunne komme ind, fik Apple af en domstol pålæg om at lave en ny udgave af sit iOS-mobilstyresystem uden alle sikkerhedsfunktionerne og lægge det på telefonen som en opdatering for på den måde at skaffe efterforskerne adgang til telefonen. Det nægtede Apple pure med henvisning til, at det ville bringe sikkerheden for alle iPhone-brugere i fare. Både Apples konkurrenter og store teleselskaber bakkede Apples holdning op om, at der ikke skal laves såkaldte bagdøre, så myndighederne kan komme ind - for så kan også hackerne benyttte samme vej.

Ukendt betaling til hackerne

FBI valgte kort efter at frafalde sagen, fordi der nu var fundet en anden løsning. Sikkerhedshullet, som FBI udnyttede, findes kun på iPhone 5C. Nu overvejes det, om FBI vil fortælle Apple mere om sikkerhedsfejlen. I så fald vil Apple hurtigt få lukket hullet. Apple har dog i sidste uge sagt, at selskabet ikke vil føre retssag mod myndighederne for at få disse informationer.

Hvad FBI har betalt hackerne, er uklart.

Ved retten i New York vil det amerikanske justitsministerium fortsætte en sag for at tvinge Apple til at lukke en iPhone op, som er beslaglagt i en narkosag.

Kryptering er blevet standard

Apple har gjort kryptering til standard på alle nyere iPhone-telefoner og arbejder konstant på at gøre beskyttelsen bedre. Også Google har gjort kryptering til standard på sin nyeste udgave af mobilstyresystemet Android, version 6.0. Det sker i begge tilfælde som følge af den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer siden juni 2013 af massiv, amerikansk overvågning og aflytning af tale- og internettrafikken verden over via efterretningstjenesten NSA.

Den facebookejede beskedapplikation WhatsApp indførte onsdag væg-til-væg-kryptering af al kommunikation på alle systemer for tilsvarende at håndhæve folks ret til privatliv.

Kryptering er en kodning af den datakommunikation, som finder sted. Kodningen sker helt automatisk, uden at brugerne skal forholde sig til den eller gøre noget andet end hidtil. Men den sikrer, at ingen - oftere heller ikke producenterne selv - er i stand til at aflytte, hvad der foregår, medmindre de kan knække koden, hvilket er mere end almindeligt besværligt, hvis overhovedet muligt.

Kodning af kommunikationen beskytter brugerne og deres privatliv mod, at både hackere, efterretningstjenester og diktatoriske styrer kan aflytte og overvåge, hvad der foregår. Den giver dermed dog også mulighed for, at kriminelle kan lave aftaler, uden at de kan aflyttes. Kryptering bruges desuden ofte, når medarbejdere udefra skal arbejde med en virksomheds IT-systemer, så forbindelsen er sikker, og eventuelle forretningshemmeligheder ikke slipper ud.