FBI anholder VW-chef

Det amerikanske forbundspoliti FBI har anholdt en tidligere Volkswagen-chef, der ifølge kilder tæt på anholdelsen står foran anklager om at have deltaget en sammensværgelse mod den amerikanske stat.

   Fold sammen
Læs mere
Foto: CARSTEN KOALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Volkswagens udstødningsskandale har ikke bare et moralsk, men også et kriminelt efterspil, som nu for første gang rykker ind på chefgangene i koncernen.

Lørdag blev den tidligere chef for Volkswagens amerikanske kontor, der sikrer overholdelse af love og retningslinjer, anholdt.

Oliver Schmidt, der stod i spidsen for kontoret fra 2014 til 2015, er bl.a. anklaget for at have deltaget i en sammensværgelse med henblik på at bedrage USA.

Det fortæller to kilder, der har været tæt på anholdelsen, til New York Times.

Advokater, der repræsenterer Oliver Schmidt, ville søndag ikke kommentere sagen overfor avisen. Ligeledes var der heller intet svar fra Justitsministeriet eller FBI-talsmanden i Detroit.

Volkswagen var også meget fåmælt om sagen. Talskvinde Jeannine Ginivan skrev i en meddelelse, at »Volkswagen fortsætter med at samarbejde med Justitsministeret«, men at »det ikke vil være passende at kommentere en igangværende efterforskning eller diskutere personlige anliggender«.

Ifølge sagsanlæg fra statsadvokaterne i New York og Massachusetts har den tidligere Volkswagen-boss spillet en afgørende rolle i Volkswagens bestræbelser på at dække over bilernes snyd med udstødningsmålinger for USA’s myndigheder.

I 2014 gav Oliver Schmidt ifølge anklagerne falske forklaringer om den tyske bilkoncernens høje udstødningsniveau. I 2015 erkendte Volkswagen og Oliver Schmidt, at der eksisterede snydesoftware, som i forbindelse med test af bilernes udledning af gasser gav et helt andet indtryk af bilernes reelle udledning.

Senere kom det frem, at 11 millikoner dieselmotorer var udstyret med den ulovlige software.

I september erklærede den tidligere ingeniør hos Volkswagen, James Liang, sig skyldig i anklager om at have deltager i sammensværgelse, der har haft til hensigt at bedrage den amerikanske regering og overtræde den såkaldte Clean Air Act.

Den nye anholdelse er den første i chef-geledderne hos Volkswagen.