Farverige pengefolk interessede i danske cigarer

Et forsøg på at finde en ny ejer til verdens største cigarmager og producenten af pibetobak, Scandinavian Tobacco Group, har foreløbig ført til bud fra tre kapitalfonde.

Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Piben får måske snart en anden lyd hos den 264-årige danske tobaksvirksomhed, Scandinavian Tobacco Group (STG), der ud over at være verdens største producent af cigarer, også fremstiller pibetobak.

Ejerne af STG har som omtalt på business.dk. 20. november i år, hyret investeringsbanken J. P. Morgan og har de seneste uger ledt med lys og lygte efter kapitalfonden, der vil overtage hele eller dele af virksomheden, der vurderes at være omkring ti milliarder kr. værd.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg er jagten på interesserede købere nu så konkret, at Bloomberg sætter navne på tre kapitalfonde, som er interesserede i STG.

»CVC Capital Partners Ltd., Rhone Capital LLC og Pamplona Capital Management LLP, byder på den København-baserede virksomhed, siger seks personer, som har bedt om ikke at blive identificeret fordi forhandlingerne er private,« skrev nyhedsbureauet fredag.

Prisen på STG skulle ligge på omkring to milliarder dollar ifølge Bloomberg.

CVC Capital er især kendt herhjemme, som kapitalfonden der fik børsnoteret Matas, mens Rhone og Pamplona i lige så høj grad er kendte for de kulørte rigmænd, der står bag.

Rhone Capital, der bl.a. er medejer af kosmetikfirmaet Elisabeth Arden samt en række investeringer inden for industri, forbrugsgoder og logistik, er en amerikansk kapitalfond, stiftet af milliardæren Robert Agostinelli og forretningsmanden Steven Langman.

Agostinelli, der er en kendt neokonservativ og bl.a. har stiftet organisationen Friends of Israel Initiative, har flere gange været i medierne - bl.a. da han i 2010 via Rhone Capital forsøgte at købe fodboldklubben Liverpool FC.

Han er bl.a. en ven af den tidligere franske præsident Nicolas Sakorzy, der har nydt godt af Agostinellis gavmildhed under ferier i USA, og i begyndelsen af 2014 tiltrak den 61-årige Agostinelli sig opmærksomhed ved at gå rettens vej for at få en tidligere forlovet til at levere en forlovelsesring til omkring fire millioner kr. tilbage.

Pamplona Capital er heller ikke en hvilken som helst kapitalfond. Fonden har kapital fra den russiske oligark Mikhail Fridmans Alfa Group i ryggen.

Relationen til Fridman betød, at Pamplona tidligere på året opgav at byde på virksomheden Innovia Films, som udover at fremstille emballage til bl.a. tobaksindustrien, også producere papir til pengesedler

Nationalbankerne i England og Canada udtrykte nemlig bekymring over, at deres leverandør af papir til pengesedler skulle få russisk kapital i ryggen, afslørede Bloomberg i oktober i år.

Scandinavian Tobacco Groups ejes 49 pct. af Swedish Match, mens resten af aktierne ejes af de to danske tobaksfamilier bag  C. W. Obel og Augustinus Fonden.

Swedish Match har gennem længere tid ønsket at afhænde sin andel i STG, og der blev indtil for nylig arbejdet på at få virksomheden børsnoteret. Børsplanerne blev dog skrinlagt indtil videre, da SGTs topchef Anders Colding Friis sagde op i august i år for at blive ny topchef i smykkefirmaet Pandora med virkning fra marts 2015.

I stedet forsøger ejerne med Swedish Match i spidsen og med hjælp fra J. P. Morgan at finde en køber, der er interesseret i at investere i virksomheden.

Det er dog uklart, om de to danske ejere, Obel og Augustinus Fonden er villige til at sælge deres aktier i selskabet, eller om målet i stedet er en løsning, hvor en kapitalfond overtager Swedish Matchs aktier og evt. en mindre del af Obel og Augustinus' aktier.

Ingen af de berørte parter har tidligere ønsket at kommentere sagen over for Berlingske Business. Bloomberg har hellere ikke kunnet få akutelle kommentarer fra parterne.