Farvel til Nokia - goddag til Microsoft Mobile

Den amerikanske softwaregigant overtager nu kontrollen med Finlands national-ikon, som snart vil skifte navn. De mest upåagtede, billige telefoner kan blive Microsofts bedste kort i kampen om fremtidens mobilmarked.

Fredag kan tidligere topchef for Nokias mobilproduktion Stephen Elop, som i efteråret 2010 blev hentet fra netop Microsoft, igen overtage roret for al Microsofts mobiludstyr. Foto: Justin Sullivan/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter næsten syv måneders ventetid kan Microsoft endelig skrue dørskiltet fast og overtage nøglen til hoveddøren.

5,4 milliarder euro eller 40,5 milliarder kroner i kontanter bød Microsoft i begyndelsen af september 2013 for at overtage hele Nokias mobilproduktion og fortsat kunne bruge vigtige mobilpatenter. 25. april bliver overtagelsen endelig til noget, efter at de kinesiske konkurrencemyndigheder som de sidste i rækken forleden nikkede anerkendende til overtagelsen, som heller ikke de mener vil forstyrre og forrykke konkurrencebalancen på verdens mobilmarkeder.


Der vil fortsat kunne stå »Nokia« på hoveddøren i halvandet års tid endnu, for Microsoft har – som det er kutyme ved den slags overtagelser – fået lov til at blive ved med at bruge Nokia-navnet i en tid. Og det er en særdeles klog aftale, mener aktieanalytiker Morten Imsgard, Sydbank, der følger teknologimarkederne tæt.

»Microsoft får pludselig hele basen af billigere Nokia-telefoner, som kendes over hele verden, med i købet. Det er ynglestedet til fremtidens smartphonekunder og bliver virkelig afgørende, hvis fremtidens kunder – den næste milliard – skal købe Microsoft-telefoner,« siger han.

Nokia regerede i over et tiår som mobilkonge men blev – i den korte udgave – taget totalt på sengen, da Apple i januar 2007 fremviste sin første iPhone-telefon og dermed satte gang i en revolution af mobilmarkedet. Nokia var aldeles uforberedt på den nærmest uendelige rutsjetur, som fulgte, og som i dag har placeret finnerne som en mikroskopisk spiller på smartphonemarkedet.

Nokia bliver Microsoft Mobile

Microsoft vil i op til et år stå for netstedet Nokia.com og de mange sociale medier, som Nokia i dag er på. Derefter overtager Nokia igen kontrollen med navnet.

Nokia vil nemlig fortsat findes som Nokia, men den oprindelige papir- og gummistøvlefabrik grundlagt i 1865 vil nu begrænse sig. Største aktivitet bliver Nokia Solutions and Networks (NSN), verdens tredjestørste producent af mobilmaster og andet udstyr efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei. Men derudover vil finske Nokia stadig stå for korttjenesten Here og også fortsat eje de vigtige mobilpatenter, som andre er afhængige af, fordi Nokia med så mange år i branchen ejer opfindelserne, som de var først med.

Hvordan finske Nokias fremtid ser ud i detaljer, vil alle blive klogere på, når regnskabet for første kvartal fremlægges på tirsdag, 29. april.

Microsoft har oprettet et finsk datterselskab, Microsoft Mobile Oy, som alle de opkøbte dele af Nokia bliver en del af. I en besked udsendt til alle registrerede Nokia-brugere i verden fastslår både Nokia og Microsoft, at de tager »beskyttelsen af dit privatliv og dine personlige data meget alvorligt, og vi vil fortsætte med at indsamle og bruge dine personlige data på samme måde og med samme formål som Nokia«, når det finskregistrerede Microsoft Mobile tager over.

Finsk fokus fastholdes

I alt overtager Microsoft 32.000 af de 56.000 ansatte i Nokia – heriblandt 18.000 ansat på fabrikker rundt omkring i verden. En større Nokia-fabrik med 8.000 ansatte i Indien, som er i fokus i en tvist med de indiske skattemyndigheder, ser i første omgang ud til at forblive på Nokia-hænder, og en anden fabrik Masan i Sydkorea med 200 ansatte udgår helt af aftalen og lukkes måske af Nokia selv, fordi Microsoft ikke har brug for kapaciteten.

Med overtagelsen kan tidligere Nokia-topchef Stephen Elop, som i efteråret 2010 blev hentet til Nokia fra netop Microsoft som første ikke-finne på topposten, igen overtage roret for al Microsofts mobiludstyr. Han har i mellemperioden fungeret som chef for Nokias mobilproduktion, men ikke resten af Nokia-koncernen, og har haft svært ved at ryste rygtet af sig, at han i virkeligheden blev sendt ind af Microsoft med det formål at køre koncernen i sænk og derefter lade Microsoft overtage den billigt.

Prisen på 40,5 milliarder dollar blev i alle tilfælde ikke regnet for høj, da Microsoft 4. september 2013 lagde sit bud.

Daværende Microsoft-topchef Steve Ballmer, som netop har overladt sin post til Satya Nadella, lovede dengang, at Nokias mobiludvikling forbliver i Finland, som skal være et stærkt Microsoft-knudepunkt i Europa.

»Microsoft har allerede 12.000 ansatte i Europa. Finland bliver centrum for research og udvikling af telefoner. Vi har ingen betydelige planer om at ændre, hvor arbejdet udføres. Vi ønsker arbejdet udført, hvor det udføres i dag. Det var også tilfældet med Skype, som har en stor base i Estland, og med Navision i Danmark,« fastslog Steve Ballmer,.

Microsoft købte det dansk-svenske internettelefoniprogram Skype i oktober 2011 for 8,5 milliarder dollar og købte i 2002 danske Navision af bl.a. Damgaard-brødrene for 1,55 milliarder dollar.