Farvel til a-kraft styrker dansk eksport

Tyskerne udfaser sine atomkraftværker, og det kan sende et større milliardbeløb på danske hænder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tysklands beslutning om at lukke sine atomkraftværker gemmer på et grønt eksporteventyr for Danmark på mindst 60 milliarder kroner.

Kodeordet er energieffektiviseringer, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Vi forventer, at der vil komme langt større fokus i Tyskland på energieffektiviseringer, end tilfældet er i dag. Og det er der danske penge i, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Dansk Energi har regnet på tallene med udgangspunkt i lukningen af de 17 atomkraftværker frem mod 2022 og Tysklands mål om at reducere energiforbruget med 10 procent.

Alene lukningen af værkerne åbner et marked på 60 til 110 milliarder kroner for rådgivning og salg af energispareløsninger, lyder vurderingen.

Det er imidlertid ikke kun energiselskaberne, som øjner en god forretning: Vindmølleindustrien glæder sig også over Tysklands farvel til a-kraft.

- Beslutningen må og skal resultere i flere ordrer til danske virksomheder, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

Danske firmaer sad sidste år på 20 procent af det tyske vindmøllemarked, der er verdens tredjestørste efter Kina og USA.

I 2010 var den samlede danske eksport af grønne energiløsninger på 52,2 milliarder kroner, hvoraf Tyskland var den største aftager med 15 procent, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/