Fart på den flyvende rigmand

50-årige Martin Møller Nielsen er en selfmade man, der har banket en virksomhed op med 250 egne fly til udlejning. Han er god for mellem fem og syv mia. kr., efter at kapitalfonden EQT og Lego-familiens pengetank har købt godt halvdelen af firmaet.

Martin Møller Nielsen har altid haft næse for at gøre en god forretning, og det har han tjent ganske godt på. Han er i dag god for mellem fem og syv mia. kr. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En købmand og entreprenør af Guds nåde. Sådan kan man godt betegne den 50-årige Martin Møller Nielsen, der på skift bor i London i England og Tampa i Florida. Med udgangspunkt i Billund Lufthavn driver hans firma en global forretning med udlejning af fly.

Uden for flybranchen er han næppe kendt af ret mange. Erhvervsmanden Martin Møller Nielsen er blevet en af landets rigeste, siden han i 1990 stiftede firmaet Nordic Aviation Capital, NAC, der i dag ejer 250 udlejningsfly. Sidste år lå han med en formue på 3,4 milliarder kr. på en 24. plads blandt Danmarks 100 rigeste.

Kapitalfonden EQT og Lego-familiens pengetank, Kirkbi, gjorde i begyndelsen af måneden den succesfulde vestjyske selfmade man til milliardær i den lidt tungere ende, da han solgte lige over halvparten af sit livsværk. Når Berlingske Business Magasin i slutningen september offentliggør dette års rigeliste, vil Martin Møller Nielsen rykke nogle pladser op, fordi han er blevet endnu rigere. Løseligt anslået er hans formue nu på mellem fem og syv milliarder kr.

Fart på investeringerne

Historien om ham og Nordic Aviation Capitals vilde opkøb af flere og flere fly til udlejning og formidable væksteventyr er en usædvanlig fortælling om, hvordan en helt almindelig mand kan skabe en solid international flyvirksomhed. Martin Møller Nielsen har altid haft næse for at gøre en god forretning, og det har han tjent ganske godt på.

Han voksede op i Grønbjerg nær Ringkøbing. Faren var bager og drev en butik sammen med moren. I fritiden var faren ivrig svæveflyver i den lokale flyveklub, hvor sønnen var en flittig gæst. Som 18-årig tog Martin Møller Nielsen flycertifikat. Han blev selvstændig inden for faldskærmsudstyr som 19-årig og blev inspireret til at handle med fly, da han som 21-årig solgte en flyvemaskine for den lokale faldskærmsklub, hvor han var medlem.

I 1990 stiftede han Nordic Aviation Capital, der lejer turboprop-fly ud til flyselskaber over hele verden. Selskabet har hovedsæde i Billund, mens der er regionale kontorer i Limerick i Irland, Singapore og Toronto i Canada.

I dag arbejder NACs fly for mere end 40 luftfartsselskaber i 30 lande verden over. Firmaet er verdens største ejer og udlejer af fly med plads til mellem 40 og 100 passagerer. Forretningen koncentrerer sig om udlejning og salg af de såkaldte turbopropfly. Det er fly af typen ATR og Bombardier Q400, der er velegnede til regionale ruter. I 2012-2013 bestilte Martin Møller Nielsen omkring 170 fly til omkring 20 milliarder kr., der skal leveres de næste fem til syv år, så der har været fart på investeringerne. NAC har en flyflåde til en værdi af små 20 milliarder kr. Det ventes, at selskabet i regnskabsåret, der sluttede 30. juni i år, får en omsætning på mere end 734 mio. kr.

Flykongen opholder sig for øjeblikket et hemmeligt sted i verden som led i en længerevarende rejse, så ham kan Berlingske desværre ikke udfritte, bl.a. om hvordan det er at være så velhavende, som han er. Det vil han nok også være for beskeden til at sætte ord på. Men en vaskeægte erhvervssucces, det er Martin Møller Nielsen.

TV: Flyfirma solgt - ejer får 10 mia. kr.