Farmaselskab tilbyder forlig i retssager om opiod-krisen i USA

USA-COURTS/SECRECY-JUDGES
Foto: George Frey

Purdue Pharma, producenten bag det kendte smertestillende middel Oxycotin, har tilbudt at indgå forlig i mere end 2000 retssager mod selskabet i forbindelse med opiodkrisen i USA.

Koncernen skulle ifølge NBC være parat til at betale mellem 10 og 12 mia. dollar for at afslutte sagerne.

Forslaget var en del af en fortrolig dialog mellem sagsparterne i sidste uge, erfarer NBC fra to unavngivne kilder, men nyheden kommer blot dagen efter, at medicinalkæmpen Johnson & Johnson tabte en retssag om samme spørgsmål i Oklahoma og blev dømt til at betale delstatens sundhedsvæsen en erstatning på 572 mio. dollar.

Tusindvis af søgsmål er blevet bragt af byer, amter og delstater mod Purdue, israleske Teva og Johnson & Johnson for at have skabt en opiod-krise med stærkt stigende afhængighed, overdoser og dødsfald henover USA.

Ikke bare producenterne, men også distributører som Mckesson, Cardinal Health og Amerisourcebergen er i sigtekornet. De skulle efter sigende også have diskuteret et forlig på 10 mia. dollar med en række delstaters anklagere for at slutte de sager. De tre selskaber blev dog mødt med et modkrav på 45 mia. dollar, skrev Bloomberg News tidligere i august.

De mange sagsøgere beskylder medicinalproducenterne og distributørerne for at have underspillet sundhedsrisikoen ved de smertestillende midler, samtidig med at de førte meget aggressive reklamekampagner for medicinen.

Selskaberne er også anklaget for at oversvømme markedet med piller. Et eksempel er den lille by Kermit i Vest Virginia. Her bor 400 mennesker, men Mckesson sendte ikke desto mindre nær 5 mio. doser smertestillende medicin til det lokale apotek - eller cirka 12.500 piller til hvert levende menneske i byen - unge som gamle.

Opiodkrisen har kostet mere end 400.000 liv i USA i årene 1999 til 2017, ifølge tal fra Centers for Disease Control and Prevention.

/ritzau/FINANS