Farmafolk vender Lindblads biotekselskab ryggen

Fremtrædende biotek-profiler kvitter bestyrelsen i Lasse Lindblads selskab Serendex. Sunstone Capital afviser at have aftale om kapitaltilførsel.

Lasse Lindblad, tidligere koncernchef for "rigmandsbanken" CapiNordic, er nu storaktionær i biotekselskabet Serendex. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To af medicinalbranchens tunge profiler har for nylig forladt biotekselskabet Serendex, som har den tidligere Capinordic-chef Lasse Lindblad blandt sine to største aktionærer.

Leif Helth Jensen, som har været med til at etablere både NeuroSearch, Genmab og Zealand Pharma og har siddet i bestyrelsen i de to sidstnævnte, forlod i april Serendex på grund af uoverensstemmelse om strategien. Leif Helth Jensen har siden 2008 været bestyrelsesformand for selskabet. Lundbecks forskningschef Peter Høngaard Andersen forlod ved samme lejlighed selskabets bestyrelse. De to er afløst af Serendex’ stifter Lars Heslet og selskabets adm. direktør Kaare Fiala.

Ifølge Leif Helth Jensen er selskabets teknologi særdeles spændende og en kæmpe mulighed for at behandle soldater, som rammes af vejsidebomber.

»De forsøg, som bl.a. Lars Heslet har gennemført på mennesker, viser, at Novo Seven effektivt standser blødninger i lungerne. Dertil kommer, at lægemidlet er enkelt at give via en gummislange eller en aerosolflaske som dem, der bruges til at give astmamedicin,« siger Helth Jensen, der ikke ønsker at komme nærmere ind på, hvorfor han har forladt bestyrelsen.

Ifølge Lasse Lindblad skyldes Peter Høngaard Andersens fratrædelse mangel på tid, mens formanden gik på grund af manglende opbakning:

»Leif Helth Jensen havde ikke den nødvendige aktionæropbakning af flere årsager og valgte derfor ikke at genopstille til bestyrelsen,« siger Lindblad.

De to profilers afgang falder på et uheldigt tidspunkt for selskabet, som er på jagt efter frisk kapital for at få gang i kliniske undersøgelser af sine lægemiddelkandidater. Serendex oplyser i sin årsrapport, at den tyske investeringsbank First Berlin har påtaget sig opgaven med at søge efter nye investorer, og at datterselskabet Pharmaorigin allerede har en aftale med danske Sunstone Capital om en kapitaltilførsel, som sikrer udviklingen af Novo Seven frem til fase 2a. Sunstone Capital er en privatejet spin-off af Vækstfonden.

Partner i Sunstone Capital Sten Verland oplyser imidlertid, at der ikke foreligger noget underskrevet term-sheet med Sunstone Capital:

»Vi har haft møder med selskabet, og vi finder deres teknologi spændende, men vi har ikke givet noget tilsagn om at investere. Vi har indikeret over for Serendex, at vi kunne være interesserede, hvis det lykkes dem at samle et internationalt syndikat af investorer, som kan løfte selskabet op på et højere niveau,« siger han.

Serendex har i dag en egenkapital på godt én million kr. og bogfører for 2010 et underskud på 363.000 kr. før skat.

Lasse Lindblad og Lars Heslet ejer hver 37 pct. af selskabet, mens de øvrige investorer er Kaare Fiala samt Forskerparken CAT, en investeringsfond med både private og offentlige penge, som ejer seks-syv pct. Leif Helth Jensen er i øvrigt investment manager i CAT med ansvar for biotek.

Lasse Lindblad værdisætter i regnskabet for sit holdingselskab DKA Consult sin ejer­andel af Serendex til 222 mio. kr. Det betyder, at Serendex tegner hovedparten af værdien i DKA Consult, som bogfører en egenkapital på 279 mio. kr. Værdisætningen, som ifølge Lindblad er foretaget af et internationalt, uafhængigt finanshus, betyder, at Serendex er 584 mio. kr. værd. Mindretalsaktionæren Forskerparken CAT er noget mere konservativ og sætter sin aktiepost på seks-syv pct. til ni mio.kr. Det betyder, at Forskerparken CAT mener, at Serendex’ samlede værdi er 140 mio. kr.

Lasse Lindblad anser det for naturligt, at en venturekapitalist værdisætter sin investering lavt af hensyn til opfølgende investeringer.

»Netop derfor har selskabet fået et uafhængigt finanshus til at foretage vurderingen,« siger han.INFOshop: Se her før du investerer i medicoaktier