Farlige stoffer i fjernsyn skal forbydes

Enhedslisten kræver totalt forbud mod bromerede flammehæmmere, der mistænkes for at fremkalde kræft. Miljøministeren afviser og ønsker mere dokumentation.

Allerede i 2005 tog miljøorganisationen Greenpeace på indkøbstur i København sammen med Socialdemokraternes miljøordfører, Pernille Blach Hansen, for at se på produkter med farlige kemikalier som phtalater og bromerede flammehæmmere. Arkivfoto: Klavs Bo Christensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsfarlige kemikalier i fjernsyn, computere og køkkenmaskiner skal forbydes helt.

De såkaldt bromerede flammehæmmere, som elektronikbranchen anvender for at forhindre, at der opstår brand, mistænkes for at fremkalde kræft og hormonforstyrrelser. Derfor kræver Enhedslisten nu, at Danmark forbyder salg af elektronik, der indeholder flammehæmmerne.

»Vi ved, at den fordampning, der sker, kan være farlig for menneskers sundhed. Derfor er det fornuftigt at gribe ind over for anvendelsen,« siger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, til avisen 24timer.

Nej fra miljøministeren

Miljøminister Karen Ellemann afviser et forbud, fordi der efter hendes mening ikke er tilstrækkelig dokumentation for skadevirkningen af flammehæmmerne. Også Socialdemokraternes Benny Engelbrecht er imod.

Der er mellem 300 og 600 tons bromerede flammehæmmere i de produkter, som hvert år sælges på det danske marked.