Farlige produkter strømmer ind fra Kina

Kina topper EU's liste over lande, som producerer flest farlige forbrugerprodukter. Senest trækker legetøjsproducenten Mattel lige nu millioner af kinesiske legetøjsprodukter tilbage fra verdensmarkedet.

En legetøjsbil med blymaling, giftig tandpasta eller elektriske artikler som giver stød. Det er blot nogle af de kinesiske varer, som myndighederne i EU inden for de sidste uger har beordret fjernet fra markedet, fordi produkterne udgør en alvorlig sundhedsrisiko for forbrugerne, skrover Politiken.

Verdensmarkedet oversvømmes af varer fra Kina. Landet er den største eksportør af forbrugerprodukter til EU, men Kina indtager også en suveræn førsteplads på EU's liste over lande, som fremstiller farlige forbrugerprodukter.

Kvalitet og pris hænger sammen, siger Lars Gjørup, der er direktør for Nordens største legetøjskæde Top-Toy fra sit kontor i Hongkong.

»Du får det, som du betaler for. Der, hvor der opstår problemer i Kina, er typisk omkring de billigere varer. Når du presser prisen og placerer produktionen et sted, der ikke er professionelt, er du ude i et meget højt risikofelt«, siger Lars Gjørup.

Kina står for knap halvdelen af sagerne

I 2006 var Kina oprindelsesland i næsten halvdelen, 48 procent, af de sager, som endte med at EU fjernede varerne fra markedet, fordi de udgjorde en alvorlig risiko for forbrugernes sundhed og sikkerhed.

Det er især er de mindste forbrugere, børnene, som bliver ramt. Hvert fjerde farlige produkt var legetøjsartikler - i de fleste tilfælde fremstillet i Kina - og legetøj var dermed det produkt, som hyppigst blev fjernet fra markedet. Derefter fulgte el-artikler og motorkøretøjer.

Legetøjet blev først og fremmest fjernet fordi der var risiko for forgiftninger, kvælning eller andre skader. Inden for de seneste to uger har verdens største legetøjskoncern Mattel været nødt til at trække over 18 millioner stykker legetøj tilbage fra verdensmarkedet, blandt andet fordi koncernens kinesiske leverandører havde malet nogle af produkterne med en blyholdig maling, som er ulovlig.

I Danmark drejer det sig alene om godt 6.000 solgte produkter. I går tog Mattel-koncernens amerikanske direktør det usædvanlige skridt at henvende sig direkte til danske forældre gennem store dagbladsannoncer, hvor han opfordrede til at levere de farlige produkter tilbage til Mattel.

Problemet fortsætter

Nye tal fra EU viser imidlertid, at problemet fortsætter med uformindsket styrke.

Alene i de første seks måneder af 2007 steg kategorien med farligt legetøj, som skal fjernes fra markedet, til at udgøre 28 procent af de farlige produkter.

EU's advarsler om farlige produkter i det hele taget er steget med 42 procent fra januar til juli i forhold til hele 2006. Igen er godt halvdelen af de farlige produkter, som skal fjernes fra markedet, fremstillet i Kina og igen er det legetøjsartiklerne som topper listen.

Ifølge den danske EU-parlamentariker Dan Jørgensen (S), skal man ikke sætte sin lid til, at de kinesiske producenter selv sørger for at bringe deres produkter i orden.

»Det ville være naivt. Kineserne er i en vækstproces og i en konkurrencesituation på verdensmarkedet, som de for alt i verden vil lede. Derfor tager de nogle midler i brug, som vi skal dæmme op for, og det kan kun ske ved kontrol, stramme sanktioner og internationalt pres«, siger Dan Jørgensen.

Kilde: Politiken