Farlig politisk ignorance

Danmark slås med, at folketings- og lokalpolitikere er ubegribeligt uvidende om it, og at offentlige data ses som et skatteobjekt. De kunne lære af Obama.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flugt fra IT-ministeriet. Forsinket digital tinglysning skuffer. Evig strid om en IT-standard. Forsvarets amatøragtige Jæger-sag. Jovist. Der savnes aldrig »godt stof« om det offentlige og IT.

Umiddelbart kan en lignelse fra søens verden illustrere, hvad der sker. Stormen tiltager. Kaptajnen har aldrig lært at lægge en kurs, skibsførerne diskuterer hvor mange tråde, stormsejlet bør være vævet i, og imens forlader rotterne skuden.

»Rotterne« er blandt andre tre dygtige kontorchefer, der har valgt at forlade Helge Sanders ministerium for Videnskab, Teknik og Udvikling, og flere er måske på vej. De tre kontorchefer er alle inden for IT-området, alle i IT- og Telestyrelsen, der altid har været svagest netop på IT-siden. Nok findes der rigtig god IT-kompetence i styrelsen, men det kniber på toppen, også med magten.

Korte visioner

Ministeriet mobbes af det magtfulde Finansministerium, der forgæves har forsøgt at bevise, at det ved, hvordan forvaltninger kan digitaliseres på professionel vis. Problemet er, at når regeringens regnedrenge overlades magten, så rækker visioner typisk ikke længere end til tynd effektivisering med udgangspunkt i statens eget revir.

Finansministeriet har gentaget »plejer« fra andre ministerier. Også her lægges kursen af djøf’erne med regneark og paragraffer. Det seneste skræmmeeksempel udgøres af den digitale tinglysning, hvor Justitsministeriet tvinger folk gennem hele 21 skærmbilleder for at oprette en sag, og hvor søgemuligheder er alt for dårlige.

Den mest syrede del af sagen er imidlertid, at politikerne, der jo altid påstår, at man gør ting billigere ved at bruge IT, skruer prisen for indsyn i tinglysningsdata op i forhold til dengang, da hele den manuelle papirmølle skulle sættes i gang. Beskatningen af data øges.

Udgangspunktet i udelukkende egne behov er underligt i en tid, hvor nettet vrimler med eksempler på, at der kan flyttes bjerge, når visioner og udviklingsarbejde resulterer i win-win for alle parter. Kurven for ibrugtagning blandt borgere/erhvervsliv stiger lynhurtigt, hvilket straks batter på bundlinien. For en moderne IT-embedsmand repræsenterer den angrebsvinkel også en interessant, tidssvarende opgave.

På den anden side skal embedsmændene vel holde sig til regneark og paragraffer. »Maskinrummet« er deres gebet, mens politikerne udstikker visionerne, ikke?

IT-ordførere i selvsving

Desværre ikke. For eksempel har partiernes IT-ordførere i årevis camperet dybt nede i maskinrummet, hvor de diskuterer om et statsligt udarbejdet brev skal lagres i det åbne format ODF, eller i det åbne format OOXML, som Microsoft står bag. Det er nok den grundigst debaterede IT-sag på bjerget nogensinde, men i dag svarer det groft sagt til at drøfte trådtætheden i stormsejlet i stedet for facon og størrelse, og til at diskutere, om en trøje skal strikkes på blå eller røde pinde.

IT-ordførere nægtede at anerkende, hvad et ekspertudvalg anbefalede, nemlig at tillade begge formater (interoperationelle). Konkurrencestyrelsen gav for nylig samme besked, men IT-ordførerne indkaldte igen ekspertudvalget, der blot gentager sig selv, fordi verden ikke går af lave, selv om nogen vælger blå pinde og andre røde pinde til strikketøjet.

De, der slås indædt for ODF-standarden, er først og fremmest venstrefløjspartierne, massivt støttet af Dansk Folkeparti. Partierne ænser ikke, at verden har ændret sig, så andre ting er blevet vigtigere, for der gik politik i dokumentstandarder. Kapitalistiske Microsoft kontra Open Source-verdenens lidt mindre omfattende standard.

Flere kyndige IT-embedsmænd ryster på hovedet af det cirkus, ligesom af, at staten beskatter data. Nutidens behov fordrer i stedet, at politikerne debatterer de traditionelle mammutprojekter kontra små 80-procents »godt nok«-løsninger.

At de overvejer øget brug af moderne netbaseret software (Cloud Computing), og mulighederne i at lade private softwarehuse byde ind med nytænkende løsninger baseret på gratis brug af offentlige, netbaserede data (selvfølgelig undtaget de 20 procents data, der har med privatlivets fred at gøre). Det kunne tjene både stat og kommune, borger og erhvervsliv. Vigtigt er desuden at få sikret, at der via IT-brug omsider kan skabes gennemskuelighed i det offentlige.

Alt dette har Barack Obama for længst igangsat. Så kære politikere, høj som lav. Venligst aflys studierejsen til Caribien og drag mod Washington og få lidt grundlæggende viden om IT-perspektiver.

Husk, at 62 procent af IT-cheferne i det offentlige mener, at I udgør »en barriere for at modernisere og udvikle de offentlige tjenester«. At I ikke ved nok, fremgår af den seneste »IT i praksis«-undersøgelse fra Rambøll Management. Men hvorfor har I mon truffet det valg?