Faren ved at være »levende død«

SYNSPUNKT. Som investor elsker jeg iværksættere, der er ambitiøse uden at være helt afhængige af ekstern finansiering. Men det må ikke blive en sovepude.

Bevar fodfæstet, iværksættere, og find balancen mellem ambition og ekstern finansiering, lyder rådet fra Nordic Makers-medstifter Hampus Jakobsson. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

Den anerkendte business angel Paul Graham hældte for noget tid siden en spand koldt vand ud over Silicon Valley.

I et essay gik han mod selvopfattelsen i Silicon Valley og gjorde det klart, at nystartede selskaber skal have en plan for, hvordan de får et positivt cash flow.

Det typiske billede i Silicon Valley er ellers normalt, at startup-selskaber har negativt cash flow, fordi de bruger alle pengene på at udvikle og skalere forretningsideen hurtigt. Men Graham gik mod strømmen.

Grahams udfordring af Silicon Valley-­tankegangen er relevant, men udfordringen er, at startup-selskaber med positiv pengestrøm ofte bliver mindre ambitiøse.

For kraftigt fokus på en positiv pengestrøm kan føre til, at startup-selskaber ender som »default alive« eller levende døde. De bliver med andre ord alt for tidligt omdannet til standardvirksomheder.

Sagen er, at du sagtens kan være i live, når du ikke er afhængig af ekstern finansiering, men det kan være en ulempe for fremdriften i en ny virksomhed.

I tech startup-miljøet er hastighed uhyre vigtig, og du kan hurtigt miste momentum, hvis en ny investor vender blikket mod positivt cash flow frem for udvikling.

En startup-virksomhed rejser penge gennem flere forløb, hvor den første, når frøet er lagt, kaldes »seed-runden«. Det er ofte den letteste og hurtigste investering, for det er her, du sælger dig selv på potentialet. Der er endnu ingen forsinkelser, tekniske udfordringer eller en historik fyldt med skuffelser.

Et nyetableret selskab har ren samvittighed, og en investor kan projicere sine egne drømme over på det. Du arbejder hårdt og oser af passion. Det er dét, der får investoren til at investere.

Men vær opmærksom på, at i det sekund, du balancerer på et knivsæg med begrænset cash flow, så kan du miste fodfæstet. Det kan hurtigt blive ned ad bakke. Aversion mod tab begynder at boble op.

Derfor vil mange startups, der tjener lige nøjagtigt nok til at betale deres regninger, ønske at sænke deres risikoprofil. Men det vil omvendt betyde, at ambitionsniveauet falder. Det er præcis i det moment, du skal huske begejstringen for din idé, og stille spørgsmålet: »Hov, hvad skete der med drømmen om at sætte aftryk i universet.«

Naturligvis forstår iværksætteren, at der er meget på spil, men spørgsmålet er, om investoren har ret, når han siger, at »der er for meget på spil« og kræver fokus på positivt cash flow.

Jeg er selv investor i dag, og som investor elsker jeg iværksættere, der kan kunsten at balancere mellem at være mindre afhængig af ekstern finansiering, men stadig ambitiøse.

For mig er det fint, at din startup-virksomhed bliver finansielt uafhængig, men det må ikke blive en sovepude. Du er derfor nødt til at lægge en aggressiv plan ind på toppen af dit cash flow-genererende start-up. Det er her, et nyt startup-eventyr begynder.

Det kan godt tænkes, at du bliver uafhængig af eksterne investorer, og det er godt at have overskud, men det må så vidt muligt ikke gå ud over energien og ambitionerne bag selskabet.

Husk, at den stabilitet, du har skabt, altid er truet af fremtidig konkurrence. Lige nu, hvor du har momentum, kan du derimod innovere og trække fra konkurrenterne.

Det er grænsende til det umulige at få et hold af forsvarere med en komfortabel livsstil til at blive et angrebshold, der løber direkte ud i det ukendte igen.

Så hvis du er profitabel, så tving dig til at fokusere på nye mål. Skab værdi og profitér af det, men løb hurtigt, så længe du kan.

Hvis du sætter dig ned, bliver du automatisk passiv. Som en klog mand sagde engang, »stay hungry, stay foolish«.

Hampus Jakobsson er en svensk serieiværksætter, der er medejer af over 50 selskaber. Han var medstifter af The Astonishing Tribe (TAT), som var specialiseret i brugerfladeløsninger. Selskabet blev solgt til Blackberry i 2010. Følg Hampus Jakobsson på hajak.se